Det blev ett tungt lass hem från SM i ponnyhoppning för Perstorps Sofia Borgstrand, Agnes Olofsson Idrizovic, Wilda Örnberg och Tuva-li Örnberg.

Det blev ett tungt lass hem från SM i ponnyhoppning för Perstorps Sofia Borgstrand, Agnes Olofsson Idrizovic, Wilda Örnberg och Tuva-li Örnberg. Foto: Vilbert Idrizovic

Historiska SM-framgångar för ryttarförening

Perstorps Agnes Olofsson Idrizovic hoppade hem såväl guld som silver

PERSTORP.

Aldrig tidigare under sin 35-åriga historia har Perstorps Kör- och ryttarförening haft ett ekipage högst upp på SM-pallen. Men när SM i ponnyhoppning nyligen avgjordes i Sundbyholm i Eskilstuna kommun hade man inte bara en, utan två ryttare som hoppade hem guldmedaljen. Lägg därtill ett SM-silver i inverkansridning så har du ett minst sagt historiskt SM för Perstorp.

Av
Mikael Öhrn

Tre Perstorpsekipage hade kvalat in till årets utomhus-SM. Dessutom var en ryttare kvalificerad för den "lilla rundan". För 13-åriga Agnes Olofsson Idrizovic och ponnyn Giovanna blev det ett historisk SM-guld i klassen för C-ponnyer, detta i sitt första SM någonsin. Hon tog dessutom SM-silver i inverkansridning, som är en alternativ bedömingsform som används mycket internationellt inom hästhoppning. Även 12-åriga Tuva-li Örnberg och Limepark Honeysuckle hoppade hem ett SM-guld, detta i klassen för ungponnyer, kategori B.

– Det är enormt. Det är ju bara utomhus-SM en gång om året och vi är ju bara en liten förening med ett 60-tal medlemmar, säger Lena Jonsson Geiros, ordförande i Perstorps Kör- och ryttarförening.

Det är en historisk framgång för föreningen.

– Vi hade 35-årsjubileum, det var någon i styrelsen som frågade de som varit med längre bak och nej, vi har inte haft något SM-guld tidigare, säger Lena Jonsson Geiros.

Förklaringen bakom framgången är tämligen enkel, enligt Lena Jonsson Geiros.

– De tränar flitigt och har en härlig inställning. Sen har de fått god hjälp av sin tränare Lars Christensson (tidigare förbundskapten och numera expertkommentator på SVT, reds anm). De har även väldigt engagerade föräldrar, säger hon och riktar vidare ett stort beröm till de unga ryttarna:

– De åker upp till Sundbyholm, rider flera dagar i streck och håller ihop det. Det är första gången de rider på SM och då komma ut och vara så kalla.

Ett medvetet tänk på kollektivet ligger även bakom framgångarna, enligt Lena Jonsson Geiros.

– De har ridit i elitallsvenskan de senaste två åren och vi har satsat på ekipageutveckling, det gjorde vi för två år sen. Vi har betonat laget för jaget. Det är en stark grupp det här gänget och då tror jag att man blir bättre som individer också, säger hon.

Agnes Olofsson Idrizovic blev det bland annat ett historisk SM-guld i sitt första SM.

Agnes Olofsson Idrizovic blev det bland annat ett historisk SM-guld i sitt första SM. Foto: Vilbert Idrizovic

För Agnes Olofsson Idrizovic del hamnade hon i ett läge i den sista rundan i finalen där det krävdes en felfri runda av henne.

– Det är ju vinna eller försvinna som gäller så det är bara att tuta och köra, men man måste ändå ha bommarna på sin sida. Man vill ju satsa, men inte för mycket för man vet vilka som man har bakom sig, säger hon.

Efter henne hade en ryttare en sista hoppning kvar. Hade hon ridit felfritt hade hon vunnit, men en bom föll vid ett hinder och SM-guldet var Agnes Olofsson Idrizovic.

– Det var spännande, men samtidigt nervöst, säger hon och fortsätter:

– Det var mycket glädjetårar efteråt, och mycket lycka. Det var bara allt positivt.

Många väljer att köpa färdiga hästar att rida på, men så har inte Perstorpstjejerna gjort. Giovanna har Agnes Olofsson Idrizovic ridit på i 16 månader.

– Jag har alltid gillat den här hästen, att hon alltid ställer upp och alltid är glad och positiv, säger hon.

Just att träna upp hästarna själva har sina fördelar när det är dags att gå upp på storhäst.

– Att man har den kunskapen man har när man har ridit på ponny och suttit på lite mer speciella hästar, det hjälper en i framtiden, säger Agnes Olofsson Idrizovic.

Sofia Borgstrand och Excentrics Mixed Emotion knep dessutom en andraplats i B-finalen på SM och Wilda Örnberg vann "lilla rundan" i kategori D på unghästen Mosstown Suzi.

Publicerad 13 August 2019 10:18