Åstorp/Kvidinge är återigen klart för Allsvenskan.

Åstorp/Kvidinge är återigen klart för Allsvenskan. Foto: Kenneth Fridström

Nu ska Åstorp/Kvidinge försöka etablera sig i Allsvenskan

Klart för avancemang efter elfte raka segern

ÅSTORP.

Åstorp/Kvidinge är tillbaka i Allsvenskan. Nu hoppas bara tränaren Conny Camper att pusselbitarna ska falla på plats så att laget kan börja etablera sig i landets nästhögsta serie.

Av
Mikael Öhrn

Det blev dramatiskt värre i kvalfinalreturen i Olofström. Efter att ha vunnit den första matchen hemma i Åstorp med 7-4 mötte ett Olofström, som var piskat att vinna, upp i sin hemmahall. Det blev en svettig inledning för Å/K där hemmalaget tokpressade under matchens första tio minuter, men utdelningen blev bara ett mål. När Å/K kvitterade till 1-1 gick musten ur Olofström.

– Hade någon sagt till mig då att vi skulle leda efter den första perioden med 4-1, hade jag sagt nej det är inte möjligt, säger Conny Camper.

För trots den starka Olofströmspressen – nytt tryck sattes i tredje perioden när Olofström lyckades reducera till 4-5 – gjorde Å/K återigen en stabil försvarsinsats. Segern med 8-5 var Å/K:s elfte raka.

– Det visar att vi har gjort något riktigt bra. Det är ingen slump att det är vi som går till Allsvenskan, säger Conny Camper.

Utöver en god lagmoral är det ingen hemlighet att just ett tryggt försvars- och målvaktsspel har lyft Å/K.

– Vi har hittat en trygghet i vårt försvarsspel. Vi släpper in minst mål i serien och snittar, tror jag, på fyra mål i kvalet. Det är en bra siffra i innebandy. Då ger vi oss själva en chans, säger Conny Camper.

Tre av de senaste sex säsongerna har tillbringats i landets nästhögsta serie, resten i ettan. Å/K kan således tyckas vara för bra för ettan, men räcker inte helt och hållet till i Allsvenskan.

– Det är tuffare alltihop. Det finns inga matcher där du kan gå på halvfart. Det krävs att du spelar på topp varje match, säger Conny Camper.

Han lyfter att Å/K till exempel slog Lagan, nia i årets Allsvenskan södra, både hemma och borta under försäsongen. Men också resultaten laget till exempel gjort nu i kvalet, i matcherna mot Olofström och inte minst när Växjös utvecklingslag besegrades med 12-2 uppe i Växjö.

– Kan vi hitta det spelet i Allsvenskan, då kommer vi att hänga kvar. Det kan jag säga. Sen har vi gjort matcher som inte är bra också, skulle vi spela så stannar vi inte kvar. Det handlar om att vi ska få träffar på tillräckligt många matcher, säger han.

– Sen gäller det att ha lite tur också. Vi ska vinna mot rätt lag. Vi ska vinna mot de där nere, men även skrälla mot topplagen. Förra året lyckades vi inte så bra mot topplagen, fortsätter han.

Hemvändaren Pontus Sjöberg är klar för nästa säsong, likaså är Fabian Hanssons rehab klar och får räknas som ett halvt nyförvärv också han efter sin långtidsskada. Samtidigt har rutinerade spelare som Johan Igglund och Joachim Rosengren aviserat att de slutar. Det är nämligen inte alltid så lätt att få ihop det privata med spel i de högre serierna i innebandy. Något som Conny Camper märker av varje år, mellan säsongerna. Med små medel tillhands finns det inte så mycket att locka över de bästa spelarna från grannklubbarna med.

– Det är klart att det är jobbigt, men det är också en superutmaning för mig, säger Conny Camper.

Oftast handlar det om att pendlingen blir för jobbig i längden.

– Vi har värvat en del från Röke innan, då har de stannat här en halv säsong. Men det är ju så om du först ska lägga 45 minuter för att ta dig till träningen, träna i en och en halv timme, duscha och sen ta dig hem igen. Vi har inga ersättningar – eller ja reseersättning betalar vi förstås – och du ska kanske lägga tre till fyra timmar för att kunna träna en vardagskväll. Det måste vara spelare från närområdet helst, säger Conny Camper.

A och O är därför att behålla en så intakt trupp som möjligt, men trådar är utlagda.

– Ramlar alla pusselbitar på plats kommer vi att få ett bra lag, men det handlar också om att vi får behålla vår trupp, säger Conny Camper.

Publicerad 12 April 2019 16:38