Får Henrik Brendheden och de andra i Åstorp/Kvidinge anledning att fira i kvalspelet som drar igång på söndagen? För motståndet står Växjös talanglag, ett lag som Å/K inte slog i seriespelet.

Får Henrik Brendheden och de andra i Åstorp/Kvidinge anledning att fira i kvalspelet som drar igång på söndagen? För motståndet står Växjös talanglag, ett lag som Å/K inte slog i seriespelet. Foto: Kenneth Fridström

Den här gången har Åstorp/Kvidinge sparat på krutet

Går in fulladdat i kvalspelet till Allsvenskan

ÅSTORP.

Förra gången Åstorp/Kvidinge kvalade till Allsvenskan brände de av för mycket krut i grundserien. Den här gången har de medvetet tagit det lugnare. Att det första hindret på vägen mot Allsvenskan så här långt har nollat Å/K, ser tränaren Conny Camper därför inte som någon nackdel.

Av
Mikael Öhrn

Redan innan säsongen drog igång var målsättningen glasklar: ta sig till kvalet till Allsvenskan. Vägen dit har, till skillnad från förra gången det begav sig – säsongen 2016/17, inte varit riktigt lika viktig.

– Från dag ett på säsongen har vi pratat om kval och att vi ska vara bra när det är kval. Sist när vi var nere i division ett vann vi serien överlägset, men då gick vi ner oss i huvudet när det blev kval. Eftersom vi redan hade vunnit serien var det svårt att ställa om, säger Conny Camper, tränare i Åstorp/Kvidinge.

Säsongen 2016/17 var kvalplatsen redan säkrad med sex omgångar kvar att spela. Ett obesegrat Å/K – 15 vinster och en oavgjord – gick då över på sparlåga och spelade två oavgjorda och förlorade två på de fem sista matcherna. Även om det gick bra till slut och det bar till avancemang den gången, hade man det i bakhuvudet den här säsongen. Istället för att grundserien avslutades med bara tre segrar de sista sju matcherna, som 2016/17, avslutades den med sju raka segrar den här säsongen.

– Så vi kommer in i kvalet med en skön känsla. Vi är på väg mot toppformen. Så det var rätt uträknat från början, kanske inte att vi skulle ta det lugnt, men att vi skulle ta oss till kval, säger Conny Camper och nämner att lagets något mer orutinerade andrafemma till exempel har 10-0 i de sista tre matcherna.

– Det är viktigt att vi inte bara ska behöva lita på vår förstafemma, fortsätter han.

Är formkurvan på uppåtgående, i och med de sju raka vinsterna, är facit mot just Växjös talanglag inte fullt lika bra. I Växjö i början av säsongen blev det uddamålsförlust med 7-8 och hemma i Åstorp blev det förlust med 5-8.

– Det är nog en grej som de kommer att prata mycket om. De avslutade med fyra raka förluster, medan vi avslutade med sju raka vinster. Om jag hade varit tränare för dem, hade jag tryckt på det. För oss är det bra, det betyder att det inte blir någon underskattning från vår sida, säger Conny Camper.

Han fortsätter:

– Det krävs två bra insatser för att vinna. De slog ju Munka (Ljungby, seriesegrare med tre poäng tillgodo på Å/K) också. De är bra mot lag som har mycket boll och som de kan kontra mot. De tappade till exempel mot Halmstad, som bara tog en annan vinst. De gillar lag som har mycket boll, så att de kan ställa om. Det gäller att vara noggranna.

Under säsongen har det figurerat en del spelare i Växjö Ungdom som har känt på spel i SSL-laget – Växjö Vipers – men perioden för att få flytta ner spelare i det unga talanglaget har passerat.

– Men där är fortfarande rätt många som har spelat i A-laget, som till exempel Felix Göthberg (två mål och fem målgivande passningar i SSL-laget den här säsongen, reds anm). De har även många som tränar med dem. Det är ett talangfullt och bra lag vi möter, säger Conny Camper.

Det är nedsläpp i den första matchen mellan Å/K och Växjö Ungdom hemma i Åstorp nu på söndag den 24 mars, klockan 17. Returmötet spelas i Växjö den 27 mars och en eventuell tredje match spelas i Åstorp den 30 mars. Vinnaren i mötet får möta vinnaren i mötet mellan Munka Ljungby och Olofström, segraren där kvalificerar sig för Allsvenskan nästa säsong.

Publicerad 23 March 2019 06:00