Aleksandar Kotromanac, Tilde Hallgren och Vaiva Urbonaite från Åstorps BTK har kvalificerat sig för ungdoms-SM.

Aleksandar Kotromanac, Tilde Hallgren och Vaiva Urbonaite från Åstorps BTK har kvalificerat sig för ungdoms-SM. Foto: Ulf Kristiansson

Trots förutsättningarna – nu har ÅBTK spelare på USM igen

"Det är ett kvitto på att vi har hittat rätt i vår ungdomssatsning"

ÅSTORP.

Med tre spelare kvalificerade för ungdoms-SM mår Åstorps BTK bättre än på länge. Samtidigt som klubben har växt och idag har det högsta medlemsantalet på flera år, går klubben emellertid en större batalj vid sidan av för att få komma till bättre lokaler.

Av
Mikael Öhrn

Åstorps BTK är idag en välmående förening, inte minst sett till antalet medlemmar. Idag finns det 85 medlemmar i klubben, det är fler än på flera år. Annat var det för ett antal år sen. Dåvarande tränaren lämnade klubben och med honom flera medlemmar.

– Vi var en av Skånes största klubbar runt 2011-12, sen försvann vår tränare. Det blev ett vakuum. Ett tag var vi nere på 17 medlemmar, säger Loa Schihin Schoug, huvudtränare och styrelsemedlem i Åstorps BTK.

Nysatsningen började underifrån.

– Det var för två, tre år sen som vi började lägga fokus på ungdomarna och det har gett resultat, säger Loa Schihin Schoug och nämner att flera av dem även är tränare för klubbens yngsta spelare.

Aleksandar Kotromanac, 13, Tilde Hallgren, 15 och Vaiva Urbonaite, 12 heter ÅBTK:s tre ungdomar som nu är klara för ungdoms-SM i Skövde den 3-5 maj.

– Det är ett kvitto på att vi har hittat rätt i vår ungdomssatsning, säger Loa Schihin Schoug.

Detta trots att förutsättningarna inte har varit de allra bästa.

– Vi har elva bord fördelat på tre rum och två är skyddsrum i källare. De fyller inte standarden för att bedriva träning och tävling. I skyddsrummen är det bara två meter och 30 centimeter till taket, säger Loa Schihin Schoug och nämner att det under sommartid är alldeles för varmt för att träna där.

Något som även gör att klubben dessutom har svårt för att växa ännu mer.

– Det är tråkigt att vi inte kan satsa på alla. Vi har fått säga nej till folk som vill börja spela, även till spelare från andra klubbar som vill komma till oss, säger Loa Schihin Schoug och fortsätter:

– Det är frustrerande när vi bara kan köra på 50-60 procent av vår förmåga. Om vi hade kunnat köra på 100 procent hade vi fått en av Skånes främsta klubbar. Så pass stort kollektiv har vi i klubben. Alla hjälps åt, alla älskar den och alla vill att det ska bli bra.

Det förs en dialog med kommunen om bättre lokaler.

– Vi har mer hopp om fritidsnämnden idag än vad vi hade förr. Kontakten är bra nu, säger Loa Schihin Schoug och nämner att kultur- och fritidsnämnden bland annat kommer att besöka en träning inom de närmaste dagarna.

–Vi har hållit till i dåliga källarlokaler nu sen klubben startade 1957 och har varit i samma lokaler nu sen 70-talet. Det duger inte, fortsätter han.

Närmaste möjlighet att se ÅBTK:s tre USM-starter, här på hemmaplan, blir det när klubben arrangerar Vårspelen i Sporthallen den 6-7 april.

Publicerad 21 March 2019 06:00