Wilma Bernhardsson på Elvira var ett av ekipagen som deltog på indoor/outdoor-träningen.

Wilma Bernhardsson på Elvira var ett av ekipagen som deltog på indoor/outdoor-träningen. Foto: Privat

Ridförening vinner ny terräng

Satsning på terrängträning inomhus lyfter Perstorps Kör- och ryttarförening

PERSTORP.

För två år sen påbörjade Perstorp Kör- och ryttarförening en medveten satsning på fälttävlan. Som ett led i den satsningen genomfördes den gångna helgen en unik träning i terrängritt – inomhus.

Av
Mikael Öhrn

Fälttävlan är en mångkampstävling inom ridsport där ekipagen tävlar i såväl dressyr, som i hoppning och terrängritt. När det kommer till just terrängritt har Perstorp ingen egen terrängbana, utan får hyra in sig hos andra föreningar. Därtill tillåter väderleken i regel inte ridning utomhus under vintermånaderna. Därför har Perstorp istället valt att hålla i unika träningar i terrängritt inomhus.

– Det är för att vi ska kunna hålla igång och ha lite roligare träningar även inomhus, säger Lena Jonsson Geiros, ordförande i Perstorps Kör- och ryttarförening.

I helgen genomfördes en sådan träning – en så kallad indoorträning – för blott andra gången. Något som gör att Perstorp dessutom kan sticka ut, eftersom ryttare från andra föreningar även är inbjudna att delta.

– Det är inte så många som har den här formen av träning, säger Lena Jonsson Geiros.

En anledning till detta är förstås att det krävs ett oerhört arbete att ställa i ordning en sådan bana.

– Det är ett stort ideellt arbete, men det är roligt. Det kräver många händer, traktorer och lastvagnar för att få det här på plats, säger Lena Jonsson Geiros om de spektakulära hindren.

Just satsningen på fälttävlan har sin grund i att föreningen har haft ett brett tankesätt från början.

– Det är en win-win situation. Vi vill jobba med att ryttarna får en allsidig utbildning i dressyr, hoppning och terräng, säger Lena Jonsson Geiros.

Att Perstorp dessutom har den tidigare förbundskaptenen – och numera expertkommentatorn på SVT – Lars Christensson som tränare har förstås också inneburit ett lyft.

– Det är klart att han med sin kunskap, erfarenhet och förhållningssätt till både hästar, ryttare och sporten betyder mycket, säger Lena Jonsson Geiros.

– Meritlistan är ju lång, men det är det att han är nogrann, pedagogisk och ger sig aldrig förrän han har gått genom övningarna med ekipagen, fortsätter hon.

Träningen den gångna helgen var en kombinerad inomhus- och utomhusträning i terrängritt.

Publicerad 18 March 2019 11:49