Jenny och Cajsa Wegner från Perstorp var med när damlandslaget i bowling gjorde sitt bästa mästerskap någonsin. Totalt blev det elva medaljer. Systrarna Wegner var med att spela hem fem av dem.

Jenny och Cajsa Wegner från Perstorp var med när damlandslaget i bowling gjorde sitt bästa mästerskap någonsin. Totalt blev det elva medaljer. Systrarna Wegner var med att spela hem fem av dem. Foto: Mikael Öhrn

Bowlingsystrarna Wegner och Sverige slog medaljrekord

PERSTORP.

Sverige gjorde sitt bästa mästerskap sen EM för herrar 1993. Totalt elva medaljer till damlandslaget var inte bara en tangering av det 25 år gamla rekordet, utan minst sagt en klar förbättring mot fjolårets VM. Flera av medaljerna tog bowlingsystrarna Jenny och Cajsa Wegner med sig hem till Perstorp.

Av
Mikael Öhrn

På VM förra året kammade Sverige noll, så till årets EM i den belgiska huvudstaden Bryssel var det revansch som gällde. Och vilken revansch det blev sen. Med sammanlagt elva medaljer tangerade damlandslaget herrlandslagets medaljrekord från EM 1993.

– Det var många år sen nu, så det var på tiden, säger lillasyster Cajsa Wegner.

– Vi fick oss en liten tankeställare efter VM förra året. Då gick det inte alls som planerat. Det känns som att alla har steppat upp ett snäpp sen dess, säger storasyster Jenny Wegner.

Systrarna Wegner hade del i fem av de elva medaljerna. Båda två var med i det femmannalag som tog EM-guld, samt i det tremannalag som tog EM-brons. Utöver det blev det EM-silver till Cajsa Wegner och EM-brons till Jenny Wegner i dubbel, samt EM-guld i singel för EM-debutanten Cajsa Wegner.

– Jag satte upp som mål att ta medalj, men väl i finalen var det bara guldet jag siktade på, säger Cajsa Wegner om singeln och fortsätter:

– Jag tror inte jag förstod det riktigt när jag var där.

EM-guldet i singeln till trots, det är laginsatsen som låg bakom EM-guldet i femmanna som systrarna är mest stolta över.

– För då kan man dela glädjen med de andra i laget, säger Cajsa Wegner.

– För en personligen är det singel eller all event som gäller, men att ta medalj i lag är ju det stora målet och det som är viktigast att få så klart, säger Jenny Wegner.

Någon rivalitet mellan dem har aldrig funnits, tvärtom.

– Vi har spelat SM och till och med inför finalen stått och hjälpt varandra, säger Jenny Wegner.

– Jag känner alltid att jag har stöd från henne när jag spelar, säger Cajsa Wegner.

– Sen tycker jag att det är jobbigt att kolla när Cajsa bowlar. Jag blir inte nervös när jag själv spelar, men när Cajsa ska spela blir jag det. Men jag kan nog stå ut med det, så länge hon vinner, säger Jenny Wegner.

Därför var det inga sura miner när de ställdes mot varandra i semifinalen i dubbel.

– Det är bara så att Cajsa och Vicky (Victoria Johansson) gjorde det bättre än vad jag och Ida (Andersson) gjorde, säger Jenny Wegner.

– Ska man tvunget förlora gör man det hellre mot Sverige än mot något annat land, fortsätter hon.

Annars brukar systrarna faktiskt spela ihop i dubbeln.

– På banan är vi ganska lika varandra och gör samma förflyttningar och förändringar. Det är en stor fördel att man kan varandra så bra, säger Jenny Wegner.

– Vi har alltid haft pappa (Michael Wegner) som tränare, det har gjort att vi pratar samma språk, fortsätter Cajsa Wegner.

Att de inte hamnade i samma dubbelpar på EM hade sin naturliga förklaring.

– Jag tror det var för att Cajsa och Vicky spelade singel ihop på samma bana. Då spelade de riktigt bra. Ursprungstanken var nog att vi skulle spela ihop, men man splittrar inte på ett sånt banpar, säger Jenny Wegner.

Härnäst väntar U21-VM för Cajsa Wegner. För Jenny Wegner är det SM som står på tur. I höst drar sen nästa klubblagssäsong igång. För första gången på länge kommer systrarna bara att spela i en klubb – Spader Dam från Helsingborg. De får däremot inte följa med Femtionnian från Hässleholm upp i herrarnas elitserie.

– Jag tycker att om man tillåter damer att spela med herrar i andra divisioner, kan man lika gärna spela i Elitserien också. Sen förstår jag att de vill hitta sätt att rädda damernas serier, men samtidigt är det inte så många som platsar i Elitserien så det hade inte gjort någon skillnad ändå, säger Jenny Wegner.

– Framför allt när vi varit med att hjälpa dem upp , säger Cajsa Wegner.

– Vi är ändå tre tjejer som försvinner, det är ju nästan halva laget. Det blir en ganska dum sits, säger Jenny Wegner.

Publicerad 27 June 2018 06:00