Rundorna bjuder på varierande naturupplevelser. Bilden är tagen på Kustslingan.

Rundorna bjuder på varierande naturupplevelser. Bilden är tagen på Kustslingan. Foto: Trailrunning Sweden

Hallandsåsens bästa löprundor listade

Den som vill ut och springa får hjälp att hitta rätt

ÖRKELLJUNGA. Från strandängar vid havet och kuperade bokskogar, till ljunghedar och raviner. Nu har nio av de bästa traillöpningsrundorna på och runt Hallandsåsen tagits fram.

Av
Mikael Gamm

Det är ett samarbete mellan webbsidan Trailrunning Sweden, och Laholms, Ängelholms, Båstads och Örkelljunga kommun som resulterat i rekommendationerna.

Elisabeth Hansson, som jobbar med pr och kommunikation på Trailrunning Sweden, förklarar varför man valt att plocka fram listan:

– Vi vill hjälpa de som vill ut i naturen och springa att veta var de ska ta vägen. Vi hoppas att både lokalbor och turister får nytta av den här listan.

Hon fortsätter med att lyfta fram tjusningen med traillöpning:

– Det är avkopplande och man får uppleva nya vackra ställen. Man kommer ifrån det här med kilometertider och kan istället ta det i sitt eget tempo.

Den som vill upptäcka Hallandsåsen och samtidigt bättra på konditionen får nu lite hjälp på traven. Snibe stua finns bland rekommendationerna.

Den som vill upptäcka Hallandsåsen och samtidigt bättra på konditionen får nu lite hjälp på traven. Snibe stua finns bland rekommendationerna. Foto: Trailrunning Sweden

Rundorna är av varierande längd och är bland annat förlagda till Osbecks bokskogar vid Hasslöv, Snibe stua vid Hälleda, Sinarpsdalen söder om Båstad och Hallands Väderö.

Andreas Meimermondt, kultur- och utvecklingschef på Laholms kommun, förklarar att man vill bredda utbudet i kommunen för den som är intresserad av friluftsliv.

– Vi vill erbjuda ett varierat friluftsliv. Traillöpning är på stark frammarsch och vi vill visa vilka alternativ som finns för den intresserade.

I Sinarpsdalen kan man springa på hästar.

I Sinarpsdalen kan man springa på hästar. Foto: Trailrunning Sweden

Annika Borgelin, destinationsansvarig på Båstads kommun, hoppas att tipsen ska få folk att förena nytta med nöje.

– Det finns otroligt mycket att upptäcka på Hallandsåsen, och ett sätt att göra det är att gå ut och springa. Det är bra för kropp och själ, och ger avkoppling. Vi vill förenkla för den som vill ge sig ut.

Hela listan och mer information finns på Trailrunning Swedens hemsida.

Publicerad 03 December 2019 07:00