Under sex år ska bland annat Rönne å förbättras.

Under sex år ska bland annat Rönne å förbättras. Foto: Martin Falklind/Pressbild

Europas största vattenprojekt invigs: "Tar till kraftfulla åtgärder"

Ska förbättra vattenkvaliteten

KLIPPAN.

För 100 miljoner kronor ska vattnet i sju svenska vatten bli bättre. Därför påbörjas nu ett Europaprojekt, som invigs på fredag i Klippan. Allmänheten hälsas välkomna till festen.

Av
Wilhelm Nilsson

Sex år. Så lång tid har Life Connects, ett av Europas största vattenvårdsprojekt, på sig för att förbättra vattenkvalitet, stärka hotade fiskbestånd och biologisk mångfald i sju vattendrag i Skåne, Blekinge och Kalmar. Projektet beräknas kosta 100 miljoner kronor att utföra.

– Under sex år ska vi genomföra innovativa och kraftfulla åtgärder för att få tillbaka friska fiskbestånd i våra vattendrag, bland annat ål och lax som i dagsläget hotas av utrotning. Dessutom förbättrar projektet tillgången till vatten av god kvalitet och bidrar till en ökad biologisk mångfald, säger projektledaren Ivan Olsson, Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Ett av vattendragen där projektet utförs är Rönne å. På fredag kommer därför vattendraget att uppmärksammas, när Lice Connects inviger Europas största vattenvårdsprojekt på Klippans vattenverk. Mellan klockan 12 och 14 får allmänheten lov att gå en guidad visning på verket, för att senare ta sig en titt på när sportfiskarna utför flugfiske. Under tiden bjuds det på soppa och tal från nyckelpersoner från de olika projektaktörerna.

Publicerad 27 November 2019 11:50