Kvinnan är sedan tidigare ostraffad men får trots det, ett förhöjt straff.

Kvinnan är sedan tidigare ostraffad men får trots det, ett förhöjt straff. Foto: Domstolsverket

Berusad sjuksköterska stoppades i lastbil

Hovrätten ändrar straffet

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Två promille i blodet. Kvinnan var märkbart påverkad när hon stoppades av polisen. Tingsrättens milda straff biter inte på hovrätten, där den senare instansen nu höjer straffet.

Av
Wilhelm Nilsson

Det var den 28 september i förra året som den 65-åriga kvinnan, boende i nordvästra Skåne, stoppades av polis på Grånarpsvägen i Hjärnarp. Hon kom då körandes i en lastbil och polisen misstänkte att hon framförde fordonet påverkad. Vid ett utandningstest konstaterades det att kvinnan hade drygt två promille i blodet, vilket innebär rattfylleri i den grövre karaktären.

Enligt svensk lag innebär grovt rattfylleri ett straff om en månads fängelse. Tingsrätten gjorde den bedömning i fallet att kvinnan är ostraffad sedan tidigare och inte riskerar att upprepa brottet, därför dömdes hon till villkorlig dom och 50 timmars sammhällstjänst. Men hovrätten har nu sagt sitt. De väljer att följa den praxis som finns, vilket innebär att 65-åringen ska avverka ett fängelsestraff omfattande en månads tid.

Kvinnan arbetar till vardags som sjuksköterska, vilket inneburit att även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har kopplats in i ärendet. IVO gör den bedömning att kvinnans aktion inträffade utanför arbetstid och kommer därför få behålla sin legitimation.

Publicerad 27 November 2019 09:45