Taktila stråk ska tillgänglighetsanpassa gatorna i Klippan.

Taktila stråk ska tillgänglighetsanpassa gatorna i Klippan. Foto: Klippans kommun

Gatorna byggs om – för att passa alla

Taktila stråk och nedsänkta trottoarer ska underlätta

KLIPPAN.

Det ska gå smidigare att ta sig fram i centrum. Det menar kommunen som nu anpassar gatorna för personer med funktionsnedsättning.

Av
Wilhelm Nilsson

Det ska bli enklare att ta sig fram i centrum. Det menar åtminstone Klippans kommun som nu ser till att flera av ortens gator ska tillgänglighetsanpassas. Först ut är korsningen mellan Odegatan och Kapellgatan samt Kyrkogatan.

– Det är ett systematiskt arbete som vi utför när vi ändå lägger fiber på dessa gator. Vi gör det här på prov och siktar på fler liknande satsningar under nästa år, säger Michel Tränefors, chef för gata/park i Klippans kommun.

Förhoppningen är att människor som innehar funktionshinder, ska kunna röra sig säkrare och smidigare mellan gatorna. Därför anläggs taktila stråk samtidigt som trottoarkanterna sänks. I dagsläget finns det inga preliminära besked för vad satsningen kostar.

– Vi har inte fått fakturorna än. Men till nästa års satsning kommer vi att få medel som ska täcka de olika tillgänglighetsanpassningarna, det täcker även exempelvis anpassningen för offentliga toaletter med mera, säger Michel Tränefors.

Tillgänglighetsanpassningen är intakt på Kyrkogatan, medan de sista etapperna mellan Odegatan och Kapellgatan kommer att stå klara i början av 2020.

Publicerad 24 November 2019 08:00