Bluffringaren utger sig för att komma från kommunen och säger sig vilja komma hem till motparten flör att kontrollera fläkten.

Bluffringaren utger sig för att komma från kommunen och säger sig vilja komma hem till motparten flör att kontrollera fläkten. Foto: Arkiv

Äldre utsatta för bedrägeri – av "kommunen"

Bluffvåg gäckar invånarna

ÅSTORP.

Ringer det en person som utger sig komma från Åstorps kommun – lägg på luren. Troligtvis är du i så fall en av dem som drabbats av ett bluffsamtal. – Vi ser allvarligt på det här, säger kommunen.

Av
Wilhelm Nilsson

Under både onsdagen och torsdagen utsattes flera äldre personer, boende i Åstorps kommun, för bedrägeri. Personerna mottog telefonsamtal där uppringaren utgav sig vara en anställd inom kommunen. Uppringaren berättade att den behövde komma in i bostaden för att kontrollera att köksfläkten fungerade.

– Det är mycket allvarligt att man försöker lura människor, och i det här fallet äldre, för att få komma in i deras bostad. Vi försöker öka medvetenheten hos folk för att nå ut med information och märker av att allt fler äldre blivit på sin vakt och inte går på sådant här, säger Cecilia Selin, säkerhetssamordnare på Åstorps kommun.

Hur ser Åstorps kommun på att ert varumärke har figurerat i den här typen av brott?

– Tyvärr är det nästan sådant vi får räknar med. De flesta kommunerna råkar ut för det här i dag, men vi får bygga vidare på våra rutiner och följa det som sker, berättar Cecilia Selin.

I nuläget är det oklart ifall privatpersonerna har anmält bedrägeriet. Åstorps kommun har själva inte upprättat en anmälan men kan komma till att göra det ifall bedrägerierna fortsätter.

Publicerad 21 November 2019 14:30