Ringen på bilden har ingen som helst koppling till den ring som omnämns i artikeln.

Ringen på bilden har ingen som helst koppling till den ring som omnämns i artikeln. Foto: Adobe Stock

Thomas historiska fynd blir museiföremål: "Är självklart kul"

Bronsringen från föräldrahemmet gav utdelning

KLIPPAN.

15 år har gått sedan Klippanbon Thomas Malmberg städade ur föräldrahemmet. Medföljande från hemmet var en bronsring, som senare skulle visa sig vara ett historiskt fynd.

Av
Wilhelm Nilsson

– Den har bara legat här och skräpat sedan dess. Jag har aldrig riktigt tänkt på vad det kan tänkas vara, förrän först när en kompis, som jobbar på Länsstyrelsen kom hit, säger Thomas Malmberg.

Thomas visade upp ringen för sin vän, där den senare menade på att han var tvungen att föra den vidare till riksantikvarieämbetet. Nu har ett resultat kommit ifrån utredningen och det visar sig att ringen som hittades i Oxie, har anor från järnåldern eller vikingatiden.

Malmö museer har nu begärt att få ta del av ringen för att föra in den i dess arkiv. Än är det dock oklart om den blir ett objekt för utställningen.

– Det är naturligtvis kul att den hamnar på muséeum. Den gör ju mer nytta där än här, berättar han.

Kommer du att besöka muséet för att titta på utställningen?

– Jag besöker Malmö museer då och då. Hamnar den i utställningen är det inte omöjligt att jag åker ner för att få se den igen.

Utöver att Thomas kan stoltsera med att hans fynd tas om hand av Malmö museer, tilldelas han också 700 kronor som en inlösenersättning.

Vad ska du göra för pengarna?

– Som den bilfantast jag är, blir det väl kanske ett nytt verktyg som jag kan använda mig av när jag skruvar på bilarna, avslutar Thomas Malmberg.

Publicerad 13 November 2019 15:55