Jultomten är redo för att bege sig till julmarknaden i Åstorp.

Jultomten är redo för att bege sig till julmarknaden i Åstorp. Foto: Stock Adobe/Wilhelm Nilsson

Julmarknaden ger besökarna en resa bakåt i tiden

Föreningen arrangerar traditionsenlig marknad

ÅSTORP.

Vad vore en julmarknad utan traditioner? Det menar åtminstone Åstorps hembygdsförening som nu bjuder in till en julmarknad, på det vis som det alltid har varit. Även om platsen där det hela ska utspela sig, är något utöver det vanliga.

Av
Wilhelm Nilsson

Åstorps hembygdsförening startade 1948 och förhåller sig allra helst efter det gamla och traditionsenliga. Det går lätt att ta fasta på bara att blicka ut över gården där föreningen huserar, på Perslund, som har anor från 1700-talet. Går man in i dess lokaler, är historielektionen ett faktum. Här finns alltifrån gamla tidningsurklipp som preciserar Åstorp och föremål från urminnes tider.

– Det är som vårt egna lilla museum, säger Per Svalin, ordförande i Åstorps hembygdsförening.

Föreningen är gästvänlig och bjuder gärna in allmänheten till sitt. Inte minst när det vankas evenemang, så som valborgs- och midsommarfirande, eller julmarknad som väntar härnäst. Söndagen den 1 december är det dags, och då blir det julstämning i precis det som hembygdsföreningen står för - det traditionella.

– Vi vill gärna ha det på det viset som det alltid har varit. Vi ser inga anledningar i att modernisera vår julmarknad. Julen handlar trots allt om traditioner, förklarar Per Svalin.

Vi ser inga anledningar i att modernisera vår julmarknad. Julen handlar trots allt om traditioner

För den som tar sig till julmarknaden, kan förvänta sig diverse utställare som visar upp allehanda ting, däribland hantverk och bakverk. Därutöver kommer det att finnas möjlighet för att slå sig ner för att fika eller träffa tomten som kommer på besök.

– Förväntningarna är att det kommer mycket folk. Det här är en bra chans att få se vad hembygdsföreningen pysslar med och få en härlig julstämning tillsammans med andra Åstorpsbor eller andra som kommer hit på besök, berättar Per Svalin.

Foto: Wilhelm Nilsson

Under tiden som Lokaltidningen visas runt i hembygdsförenings lokaler, pågår ett gediget arbete med att få allt intakt inför julmarknaden. I rummet längst in, sitter ett tiotal damer och syr. Någon stickar vantar och någon annan grytlappar.

– De ses ett par gånger i veckan för att umgås över sybordet. Nu är det full fart här får att få alla saker intakt, så att vi kan lotta ut dem i vårt lotteri på julmarknaden, avslutar Per Svalin.

Publicerad 12 November 2019 09:47