Jörgen Forsbacka (nummer 23) och Joakim Bergman (nummer 51) från Söderåsens FK sprang båda Kullamannens ultralopp ”Himmel, Hav & Helvete”. Över 18 mil blev det.

Jörgen Forsbacka (nummer 23) och Joakim Bergman (nummer 51) från Söderåsens FK sprang båda Kullamannens ultralopp ”Himmel, Hav & Helvete”. Över 18 mil blev det. Foto: Stefan Fahlstedt

Jogga 18 mil – ett äventyr för Jörgen

Klarade Sveriges tuffaste 100 miles-lopp

SÖDERÅSEN. ”Det är spännande att testa sina gränser”. Det säger Söderåslöparen Jörgen Forsbacka som sprang 18 mil på Kullamannens ultralopp ”Himmel, Hav & Helvete” den 1-2 november.

Av
Jonas Lundin

Det sägs vara Sveriges tuffaste 100-miles lopp. Bara en tredjedel av de som startade kom i mål. En av dem är Söderåslöparen Jörgen Forsbacka som gick i mål på tiden 30 timmar och 38 minuter.

– Det kändes väldigt kul att vara en av de som lyckades. Jag är jättenöjd med placeringen också. Jag kom på 45:e plats. Jag hade inte riktigt trott det, säger Jörgen Forsbacka några dagar efter Kullamannen Ultra + 100 Miles.

Hur klarar man en sådan utmaning?

– Man får vara viljestark och ha tränat en hel del för att inte gå sönder. Det är mycket distansträning som gäller. Det är många kilometer i benen. Det är mycket mentalt också, att man ställt in sig på vad det är för utmaning man ska göra, säger Jörgen Forsbacka.

– I detta loppet är det alltid många som bryter. Många av de som startade hade aldrig sprungit på Kullaberg förut. Det var många utifrån och från övriga delar av landet också. Det kan bli en chock för många. Först blir det mörkt , sedan kommer man till Kullaberg och där är det väldigt svårsprunget.

Vad är det som gör det svårt?

– Det är terrängen, det är snårigt och stenigt och nu blev det lerigt och kladdigt också. Det är mycket upp och ner. Det är inte som på våra vägar på Söderåsen där vi kan springa. Det är knixigt och trixigt. Det är fruktansvärt jobbig terräng.

Hur mådde kroppen efteråt? Har du fått några skavanker?

– Jag har klarat mig bra. Jag fick några blåsor under fötterna men de gick sönder. Sista varvet fick jag sådan härlig löparfeeling så jag sprang på och ökade tempot, då försvann blåsorna helt plötsligt. Jag sprang sönder dem så det blev typ pyspunka på dem.

Maxtid var satt till 36 timmar. På herrsidan vann Magnus Rabe på 20:22:55 och på damsidan vann Sofia Smedman på tiden 23:28:07.

Kullamannen Trail består av flera traillopp med olika distanser, varav Kullamannen Ultra 100 Miles är den längsta.

Publicerad 12 November 2019 08:55