Allt fler besöker Arbetsförmedlingens kontor.

Allt fler besöker Arbetsförmedlingens kontor. Foto: Mostphotos

Dystra siffror på Söderåsen – två kommuner sticker ut

Arbetslösheten ökar drastiskt

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Arbetslösheten i Bjuv ökar mest samtidigt som den minskar mest i Örkelljunga, totalsett över Skåne. Trots närheten mellan kommunerna, tycks det finnas en förklaring varför skillnaderna är så stora.

Av
Wilhelm Nilsson

– Man ska ha i åtanke att Bjuvs kommun varit bland de två till fyra kommunerna som minskat mest i Skåne sett till arbetslösheten - det sedan ett och ett halvt år tillbaka. Och någon gång måste det vända, säger Roger eliasson, Arbetsförmedlingens sektionschef för Bjuv, Klippan, Perstorp och Åstorp, och fortsätter:

– Närheten till Åstorp har förmodligen spelat in i Bjuvs fall. I år har tre varsel (Jeld-Wen, Godbiten och City Gross) skett i Åstorp, vilket kan påverka arbetslösheten för de boende i Bjuv.

Roger Eliasson finner dock ingen förklaring i varför just Örkelljungas arbetslöshet är den skånska kommun, som har en arbetslöshet som sjunker mest. Siffran har sjunkit med 0,4 procent, vilket innebär att endast 7 procent av invånarna betraktas som arbetslösa.

Under det senaste ett och ett halvt året, har arbetslösheten i Klippan och Perstorp varit nedgående. Nu har det svängt om eftersom allt fler har blivit arbetslösa. Även i Åstorps kommun ser man allt fler antalet arbetslösa.

– Vi går mot en lågkonjuktur som slagit hårt mot många företag i höst. När den här trenden ska svänga om igen är i dag svårt att svara på, avslutar Roger Eliasson.

Så många är arbetslösa i din kommun:

Bjuv: 9,2 procent, (8,3 procent)

Klippan: 7,6 procent, (7,5 procent)

Perstorp: 12,7 procent, (12,3 procent)

Åstorp: 10,1 procent, (9,8 procent)

Örkelljunga: 7 procent, (7,4 procent)

Fotnot: 2018 års siffror inom parentes.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Publicerad 12 November 2019 15:30