Björn Persson har förberett banorna för de troliga 600 deltagarna.

Björn Persson har förberett banorna för de troliga 600 deltagarna. Foto: Björn Persson

Rekordmånga deltagare tar sig an Höstrusket

Räknar med flera hundra deltagare

ÖRKELLJUNGA.

Det blir en riktig fajt som väntar orienteringstävlingen Höstrusket i helgen. Hundratals är redan anmälda och fler är på gång - vilket blir rekord. Med andra ord är det kamper som avgörs in i det sista som väntar.

Av
Wilhelm Nilsson

Den nationella orienteringstävlingen "Höstrusket" avslutar på söndagen traditionsenligt den svenska säsongen när man besöker skogarna söder om Åsljungasjön.

- Intresset för tävlingen är större än någonsin. När ordinarie anmälan gått ut till tävlingsklasserna hade vi 499 anmälda. Motionärerna kan anmäla sig fram till start på söndagen, så vi räknar uppemot 600 deltagare. Så många deltagare har vi aldrig haft på tävlingen tidigare, säger banläggaren Björn Persson.

Bland deltagarna återfinns alltifrån svensk elit till nybörjare. Skillnaderna är även stora bland åldrarna. De yngsta deltagarna är strax under 10 år, medan den äldste är drygt 90 år gammal.

För att tävlingen ska anpassas till individen, har Björn Persson lagt olika banor med olika svårighetsgrader. Den längsta - för herrarnas huvudklass - är 6,3 kilometer lång.

- Det måste vara banor som är roliga och givande att följa, men de får heller inte bli för långa eftersom tävlingen avgörs som en medeldistans, förklarar Björn Persson.

Under tävlingen arbetar också ett 50-60 tal funktionärer med olika arbetssysslor. Samtliga är medlemmar i Örkelljunga FK och gör arbetet helt ideellt.

Tävlingen utgår från Åsljunga idrottshall och har första start klockan 10.45, sista start klockan 12.30 och beräknas pågå till cirka 14.00.

Publicerad 11 November 2019 13:01