Örkelljunga kommun betalar mest. Då räknas även kostnader för sabotagen in.

Örkelljunga kommun betalar mest. Då räknas även kostnader för sabotagen in. Foto: Arkiv

Här är kommunen som pröjsar mest för julpyntet: "Hundratusen åt bara sabb"

Julpyntet viktigt i kommunerna

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Flera av de nordvästskånska kommunerna släpper inte på traditionerna. Det blir julpynt i år igen. Vissa kör det traditionella och andra sneglar åt att ta ut svängerna. Men smakar det, så kostar det.

Av
Wilhelm Nilsson

För många är julpyntet ett av de allra självklaraste som julen hör till. Så resonerar också många av de nordvästskånska kommunerna när det nalkas jul. En av dem är Perstorps kommun som menar att de stämningsfulla ljuslyktorna inte får missas.

–Vi kommer att sätta upp julbelysning i kommunen. Bland invånarna är det väldigt uppskattat, vilket vi naturligtvis tycker är roligt, säger Mattias Bjellvi, stadsarkitekt i kommunen.

Vissa vill att julen ska följa de traditioner som det alltid har varit. Men hos andra handlar traditioner om att brytas och våga tänka nytt. Någon som vågar gå i bräschen för nymodigheter är Örkelljungas kommun.

– Det pågår ett samarbete med Vången som är kommunens Dagliga verksamhet för att skapa nya spännande julpynt. Just nu vet vi inte var det riktigt landar. Ambitionen är att göra något annorlunda varje år, berättar Anneli Enryd, Enhetschef Gata Park.

Även om julen är en högtid som vi vill förknippa med frid och fröjd, så är det inte verkligen på olika håll. Det känner Anneli Enryd till som menar på att det finns en hel del förekomster av sabotage när det kommer till julpynt.

– Tyvärr förekommer vandalisering av julpynt som kostar årligen cirka 100 000 kronor.

Vill du veta vad din kommun har planerat för julpynt i år, och vad detta kostar? Se i listan nedan.

FAKTA: Julpyntssatsning för varje kommun:

1. Står din kommun för något julpynt i år?

2. Vad beräknas allt kosta?

Lennart Andersson, projektledare, Bjuvs kommun:

1. Blir nog ungefär samma tidigare. Det innebär de vanliga julstjärnorna på lyktstolparna, julgranar med belysning och därtill någon ljusbelysning föreställande snögubbe, ren och ängel.

2. Vi har inte gjort några nyinvesteringar i år. Därför räknar vi att endast arbetskostnaden kostar cirka 100 000 kronor.

Klippans kommun:

1. Uppgift saknas.

2. Uppgift saknas.

Mattias Bjellvi, stadsarkitekt, Perstorps kommun:

1. Befintlig julbelysning kommer att sättas upp i centrum. Satsningarna kommer att ske vid Ugglehallen och kommer sättas upp 1-2 veckor innan första advent.

2. 300 000 kronor finns i budget för nyinvesteringar i år.

Roger Lindahl, gatutekniker, Åstorps kommun:

1. Julgranar kommer att sättas upp, precis som vid tidigare år, både i Åstorp och i byarna. Nytt för i år är att vi har beställt ljusstjärnor som kommer att sättas i toppen. Det blir en roligare modell, helt enkelt. Julgranarna sätts upp i vecka 47.

2. Det har jag ingen aning om.

Anneli Enryd, Enhetschef Gata Park, Örkelljunga kommun:

1 Det blir det vanliga som brukar sättas upp - julstjärnor på stolpar och julgranar. Inom kort ska allt monteras och ska vara uppe till första advent.

2. Vi räknar med 150 000 kronor i arbetskostnad. Pyntet är värderat till 500 000 kronor och julgranarna köps in för 50 000 kronor. Därutöver förekommer vandalisering av julpyntet, vilket kostar årligen cirka 100 000 kronor.

Publicerad 10 November 2019 08:00