Kenneth Jacobsson.

Kenneth Jacobsson. Foto: Pressbild

Vårdgivare lämnar kommunen: "Ett misslyckande"

Flyttar verksamheten till Landskrona

ÅSTORP.

Brist på personal. Då drabbas 4 000 patienter när vårdcentralen flyttar fyra mil söderut. – Vi har vänt på alla stenar men inte funnit någon lösning, säger primärvårdschefen Kenneth Jacobsson.

Av
Wilhelm Nilsson

Den privatägda vårdgivaren, Familjehälsan, etablerade sig i Åstorp 2007. Draget visade sig vara en succé efter antalet vårdlistade patienter blev allt fler, och är i dag en skara på 4 000 patienter. Så många att läkarna inte räcker till.

– I Åstorp har det visat sig mycket svårt att dels rekrytera läkare och dels rekrytera delägare som kan axla rollen som verksamhetschef. Det ska dock understrykas att Åstorp inte är unikt i det här fallet. Generellt sätt över hela landet är svårt att rekrytera specialistläkare inom allmänmedicin, men självklart är det svårare på de mindre orterna, säger Kenneth Jacobsson, chef för primärvård och rehabilitering på Praktikertjänst, den senare som äger Familjehälsan.

Dilemmat har nu fallit ut i att Familjehälsan nu lämnar Åstorp. I stället flyttar aktören till Landskrona, med en förhoppning om att starta den 1 februari i nästa år.

– Under ett års tid har vi vänt på alla stenar för att finna en lösning. Att ta in hyrläkare skulle vara ett alternativ, men vi känner att vi vill ha läkare på plats under ordinarie tid. Vi hade allra helst varit kvar i Åstorp, men vi har alltså inte hittat en bra lösning. Jag beklagar verkligen att vi inte lyckats finna en lösning och det får vi se som ett misslyckande, säger Kenneth Jacobsson och fortsätter:

– Vi vill fortsätta kämpa för den här verksamheten, och därför ser vi inga andra alternativ än att flytta till Landskrona. Där hoppas vi kunna få bättre förutsättningar för att kunna rekrytera fler.

Familjehälsan Åstorp har 4 000 listade patienter. Vad händer med dem nu?

– Tillsvidare flyttas dem per automatik över till Landskrona. Men efter en tid har de möjlighet att lista om sig hos oss. Fria vårdval gäller så det är upp till var och en om den vill flytta med oss till Landskrona. Sedan får tiden utvisa hur många som stannar kvar hos oss i slutändan, avslutar Kenneth Jacobsson.

Publicerad 04 November 2019 14:30