Kostnaden för elevernas måltider varierar stort.

Kostnaden för elevernas måltider varierar stort. Foto: Adobe Stock

Kommunen i topp över dyrast skolmat: "Finner ingen förklaring"

Stora skillnader mellan kommunerna

NORDVÄSTRA SKÅNE.

En skolmåltid per elev kostar 6 400 kronor årligen, enligt genomsnittet. Men skillnaderna är enorma mellan skolorna, där spannet kan skilja flera tusentals kronor.

Av
Wilhelm Nilsson

I Åstorps kommun är priset för årets alla skolmåltider per elev, i runda slängar 7 500 kronor. Åstorp är den kommun som ligger på tredje plats över Skånes kommuner, när det kommer till kostnader för skolmåltider. Dyrast är det i Simrishamns kommun, som har en omkostnad på cirka 8 000 kronor per elev.

Måltidsutvecklare i Åstorps kommun, Susanne Strömblad Falkman, vill dock inte ge någon ingående fakta varför priserna är högre i Åstorp än i många andra kommuner.

– Det är jättesvårt att svara på. Vi försöker hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt och förhålla oss till de pengar vi har att röra oss med, förklarar hon.

I Skåne har Lomma kommun de lägsta kostnaderna för skolmåltiderna. Där kostar eleven cirka 4 500 kronor per år.

Enligt Skolverket är det som ska ingå i statistiken kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, vilket inkluderar kostnader för personal, livsmedel, transporter, administrativa kostnader och intäkter från till exempel försäljning till fristående skolor. Vad som ingår i siffrorna kan dock skilja sig från kommun till kommun.

FAKTA: Så mycket kostar skolmåltiderna på Söderåsen:

Åstorp: 7 500 kronor.

Bjuv: 6 500 kronor.

Klippan: 6 000 kronor.

Örkelljunga: 6 000 kronor.

Perstorp: 5 000 kronor.

Fotnot: Statistiken avser den årliga kostnaden per elev, beräknat under 2018.

Källa: Skolverket.

Publicerad 04 November 2019 11:24