Monica Backe och Wolfgang Andersson är några av de engagerade nattvandrare i Åstorp. Nu vill de se att fler ansluter sig till förenigen.

Monica Backe och Wolfgang Andersson är några av de engagerade nattvandrare i Åstorp. Nu vill de se att fler ansluter sig till förenigen. Foto: Wilhelm Nilsson

De vaktar orten om nätterna: "Folk är rädda"

Söker fler aktiva medlemmar

ÅSTORP.

"Otryggheten är utbredd på orten", menar Nattvandrarna i Åstorp. Nu vill de att fler ansluter sig till föreningen för att stärka tryggheten i samhället.

Av
Wilhelm Nilsson

Ett par månader har gått efter att Monica Backes och Eva Åkessons söner blev rånade mitt i centrala Åstorp. Det blev droppen för duon som bestämde sig för att sätta ner foten. Tillsammans med Wolfgang Andersson började deras nattvandring på sena kvällar och nätter.

– Vi gick ut som privatpersoner, men det blev inte så "poppis". Man skulle helst vara en grupp eller förening, säger Monica Backe.

Deras driv för ett tryggare Åstorp skulle inte sätta käpparna i hjulet. Därför startade de föreningen Nattvandrarna i Åstorp, genom riksorganisationen Nattvandrarna.

– Jag och Eva har tidigare varit med i "De röda". Men den här gången kände vi att det skulle passa bättre med de gula jackorna, berättar Wolfgang Andersson.

Så ofta som det hinns med försöker trion trygga Åstorpsborna. Under fredagar och lördagar försöker de också synas till i Hyllinge tillsammans med Annika och Glenn Edman. Trion sätter mer än fotavtryck. De lämnar nämligen ett tacksamt avtryck från sig i de båda orterna.

"Tacket" är inget vi förväntar oss. Det viktigaste är att se till att alla kommer hem i ett gott skick

– Folk, unga som äldre, tackar oss för att vi följer dem hem eller att vi bara syns ute i samhället. Men "tacket" är inget vi förväntar oss, utan för oss är det viktigaste att se till så att alla kommer hem i ett gott skick, förklarar Monica Backe.

Rädslan av att gå hem ensam eller röra sig ute i det fria, upplevs som utbredd bland Åstorpsborna, menar Wolgang och Monica.

– Det har blivit värre de senaste fem-tio åren. Många är rädda, säger Wolfgang Andersson.

Kommunpolisen Bo Blixt kan till viss mån hålla med om att invånarna kan känna sig otrygga, men menar också att "stöket" på orten inte ska ha eskalerat det senaste året åtminstone. Tvärtom.

– 2019 är inte stökigare än 2018. Kanske till och med något lugnare. Vi har identifierat droghanteringen bland ungdomarna och fått en någorlunda kontroll på det, säger Bo Blixt och fortsätter:

– Men tittar vi på våra medborgardialoger, så finns det en del som säger att de känner sig otrygga.

Det har blivit värre de senaste fem-tio åren. Många är rädda

Otryggheten i Åstorps kommun vill nu alltså Wolfang Andersson, Monica Backe och Eva Åkesson få bukt med. De inser dock att det att gruppen måste bli större för att det ska ge någon effekt.

– Blir vi fler, behöver man inte gå lika ofta. Det blir en fördel om vi blir flera. Ett krav är att vi alltid ska vara minst två som är ute och går, och då blir det enklare om vi är fler än tre, avslutar Monica Backe.

Vill man gå med i Nattvandrarna i Åstorp, går det utmärkt att kontakta de ansvariga på dess Facebooksida.

Publicerad 01 November 2019 11:54