Linda-Marie Nilsson från Skånes Fagerhult är en av finalisterna i utmärkelsen Årets nätängel.

Linda-Marie Nilsson från Skånes Fagerhult är en av finalisterna i utmärkelsen Årets nätängel. Foto: Lina Eidenberg Adamo/Pressbild

Kroppsaktivist kan prisas för kamp mot näthat: "Många är äldre kvinnor"

Linda-Marie Nilsson om: ✔Elaka kommentarer ✔Kroppspositivism ✔Att inspirera andra att förändra synen på sig själva

SKÅNES FAGERHULT.

Journalisten, bloggaren och kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson kan bli årets nätängel. Hon är nominerad för andra året i rad för sin kamp att alla duger som de är. Men näthatet är alltjämt någon som drabbar henne dagligen.

Av
Felix Alnemark

Priset syfte är att uppmärksamma alla som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats. Linda-Marie Nilsson är nominerad i kategorin Årets nätängel media.

Jag kan fortfarande inte lägga ut en bild eller video utan att få negativa kommentarer.

Motiveringen lyder: ”Linda-Marie Nilssons driv, öppenhet, må̊lmedvetenhet och mod går inte att ifrågasätta. Med sig själv som frontfigur och nätet som plattform driver hon en kamp som är viktig för oss alla – att vi duger precis som vi är.”

Tycker du att näthatet har förändrats sedan du slog igenom på sociala medier 2012?

– Nej, inte direkt. Jag får fortfarande näthat varje dag. Jag har vidtagit åtgärder som till exempel att jag inte använder vissa appar, som snapchat. Jag har också gjort så att vissa ord blockeras på mina sociala medier, vilket innebär att en sån kommentar hamnar i papperskorgen direkt så att jag aldrig ser dem. Så för min del tycker jag inte att det har skett en förbättring, säger Linda-Marie Nilsson.

Linda-Marie Nilsson har varit journalist på bland annat Aftonbladet och Expressen.

Linda-Marie Nilsson har varit journalist på bland annat Aftonbladet och Expressen. Foto: privat

Linda-Marie Nilsson har berättat om sin resa att tycka om sin kropp i boken "Så lärde jag mig att älska min kropp". När hon la upp en bild på sig själv i bikini 2012 blev det är världsnyhet.

Kroppsidealen och normen om vilka som får vara med att synas är den samma.

Linda-Marie tycker inte att så mycket har hänt kring debatten om kroppsideal, även om vissa positiva steg i rätt riktning har tagits.

– Jag började med kroppsaktivism 2012, men då fanns det inte något som kallades det. Det var ju bara ”jag som var jag”. Nu har många fler hoppat på tåget och vill vara med och bryta normer och representera att man kan se olika ut. En del företag har gjort det med kläder och utökat storlekarna, men det är fortfarande väldigt, väldigt få. Kroppsidealen och normen om vilka som får vara med att synas är den samma.

Linda-Marie säger att hon fortfarande får en helt annan typ av näthat än den som är smal.

– Jag kan fortfarande inte lägga ut en bild eller video utan att få negativa kommentarer om min vikt eller mitt utseende, säger Linda-Marie Nilsson.

Hon är van med negativa kommentarer på nätet men säger att man ändå inte vänjer sig.

– När jag hade en blogg på gymnasiet i Örkelljunga skrev folk som gick på samma skola ibland elakt. Det har alltid varit med mig, så det är inget förvånande att fortfarande drabbas av det, men det gör mig fortfarande ledsen. Man orkar inte vara stark alla dagar och man orkar inte radera och anmäla alla dagar. Det är sjukt att folk varje dag tar sig den rätten att kränka andra på nätet, säger Linda-Marie Nilsson.

Det var mycket äldre kvinnor som inte tyckte vi skulle vara med och synas.

Linda-Marie Nilsson är aktuell som modell i en klädkampanj av Ellos. Även om de flesta kommentarerna har varit positiva förvånas hon över att många negativa kommentarer kommer från äldre kvinnor.

– Jag fick extremt fina kommentarer på min Instagram och när jag gick in på Ellos Facebooksida var det flesta kommentarerna positiva men det fanns en del som på olika sätt inte tyckte att det var en bra kampanj. De skrev att det var ohälsosamma kroppar och att kläderna var fina men inte satt bra på oss och man ”vet varför”. Det var mycket äldre kvinnor som inte tyckte vi skulle vara med och synas.

Linda-Marie Nilsson är aktiv på bland annat Youtube som vloggare och på Instagram.

Linda-Marie Nilsson är aktiv på bland annat Youtube som vloggare och på Instagram. Foto: privat

Det betyder mycket att få höra från tioåringar till deras mammor och kvinnor i 80-årsåldern att det jag gör betyder något för dem

Vad är det som motiverar och inspirerar dig att fortsätta lyfta frågor kring kroppspositivism?

– Den stora anledningen är att man får så mycket mer fina kommentarer och kärlek än vad man får hat. Det hade inte varit kul om det var tvärtom.

Det är ett konstigt jobb, funderar hon.

– Det är inte många jobb där man på arbetsplatsen får veta att man är ful, äcklig och vidrig och inte borde finnas till. Men det är inte heller många jobb där man får fina kommentarer från fantastiska människor man inte känner. Det betyder mycket att få höra från tioåringar till deras mammor och kvinnor i 80-årsåldern att det jag gör betyder något för dem och att jag har förändrat deras syn på sig själva. Om jag kan hjälpa någon är det ändå värt allt.

Vinnarna i Årets nätängel prisas på Nalen i Stockholm den 18 november.

Linda-Marie Nilsson

Ålder: 28 år.

Bor: Bromma men kommer från Skånes Fagerhult.

Gör: Journalist, influencer och kroppsaktivist. Har skrivit boken Så lärde jag mig älska min kropp. Har varit krönikör och journalist på bland annat Aftonbladet, Expressen och Norra Skåne.

Aktuell: Nominerad på galan Årets nätängel i kategorin media.

Publicerad 31 October 2019 09:30