Wilma och Simon Unnander tog sig hela vägen från Sundsvall för att underhålla sig med deras största intresse - robotar.

Wilma och Simon Unnander tog sig hela vägen från Sundsvall för att underhålla sig med deras största intresse - robotar. Foto: Wilhelm Nilsson

Robotar förenar nytta med nöje under lovet: "Väldigt lärorikt"

Barnen fick prova på ultramodern teknik

KLIPPAN.

Hur lär man barn att programmera? Det har Klippans bibliotek tagit fasta på och har nu tagit in roboten Ozobot i sitt sortiment. Under lovet har barnen fått bekanta sig med läromedlet - och de allra flesta har tyckt att det varit "jätteroligt".

Av
Wilhelm Nilsson

Precis som i många andra kommuner i landet, arrangeras höstlovsaktiviteter för skolungdomarna i Klippan under veckan. På tisdagen därför kommunens bibliotek att bjuda in till en robot-workshop, då barnen fick rita sina egna banor som roboten Ozobot följde efter.

– Den här tekniken tog vi in i somras. Vi vill erbjuda barnen olika aktiviteter och det här kändes som en kul grej att satsa på. Det är väldigt lärorikt och får barnen en chans att lära sig mer om kodning, säger bibliotekarien Andreas Hannervik.

Vad är Ozobot för något?

– Det är en robot som följer efter linjer som man ritar ut med grövre tuschpennor, så kallad kodning. Linjerna får inte vara för smala, för då reagerar inte roboten. Gör man en kurva får den inte vara för snäv, då stannar den. Ozobot reagerar också på färger och kan skifta färg på sin spotlight eller åka fortare eller långsammare när den känner av en färgskiftning i banan, förklarar Andreas Hannervik.

Ozobot är en ny teknik som lär barnen att koda på ett lekfullt sätt.

Ozobot är en ny teknik som lär barnen att koda på ett lekfullt sätt. Foto: Wilhelm Nilsson

En som tyckte att roboten var extra rolig att "leka" med, var Wilma Unnander från Sundsvall. Under lovveckan hälsar hon på mormor och morfar i Klippan. Och vad passar då bättre än att förena nytta med sitt stora intresse?

– Jag älskar robotar. Det är ett stort intresse. Varför? För att de är väldigt spännande, berättar Wilma Unnander.

Kanske har Wilma och hennes bror, Simon, som också fanns med under workshopen fastnat för robotar tack vare pappa Tomas.

– Jag jobbar inom IT-branschen. De upptäckte robotintresset väldigt tidigt och kanske är det efter mitt yrke. Det är väldigt roligt att se dem så kreativa, menar han.

Det här är Ozobot:

Ozobot är en liten leksaksrobot som blandar fysiska och digitala världar - och lär barnprogrammering. Det är mycket grundläggande programmering, eftersom du helt enkelt tränar robotarna för att följa mönster på ytorna som de rullar över. De ser lite ut som Pac-Man-spöken, med kupoler för huvuden. Ozobot kan identifiera linjer, färger och koder på både digitala ytor, till exempel en iPad, och fysiska ytor, till exempel papper.

Källa: Venturebeat.com

Publicerad 30 October 2019 09:50