Måltidsvärdar jobbar i kommunala kök i Bjuv.

Måltidsvärdar jobbar i kommunala kök i Bjuv. Genrebild: Adobe Stock

Projekt med måltidsvärdar ska leda vidare till arbete

BJUV.

Sedan ett år har Bjuvs kommun måltidsvärdar i köken på kommunens skolor och äldreboenden. Något som ska ge värdarna ett steg in i arbetslivet.

Av
Martin Wingren

Bjuvs kommuns arbetsmarknadsenhet och kostenhet genomför tillsammans med Arbetsförmedlingen projektet med måltidsvärdar. Syftet med projektet är att ge arbetssökande en chans att prova på att jobba i storkök och därigenom få erfarenheter och referenser för att sedan kunna fortsätta ut på arbetsmarknaden.

– Det har varit väldigt lyckat. Jag har också hört från de andra köken att det han fungerat bra, och många har precis som Hanan uppskattat att de får jobba med allt. De har fått egna ansvarsområden och fått sköta allt själva, precis som en vanlig anställd, säger Maja Lönn, som är tillförordnad köksmästare i Jens Billeskolans kök, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Första tiden med måltidsvärdarna var det lite extra jobb, men sen har det bara flutit på. Eftersom vi visste att de skulle stanna här minst ett år var det lönt att lära upp dem. Och det har varit positivt för oss att ha dem här, vi har haft fyra extra händer i varje kök, säger Maja Lönn.

Under ett års tid har totalt tio måltidsvärdar jobbat som extraresurser i kommunens kök. En av dem är Hanan Alshemali, som jobbat i köket på Jens Billeskolan. Hon uppskattar sin tid i köket och vad den inneburit.

– Jag trivs här, jag får både prata svenska och jobba. Jag tycker om att jobba i köket och att jag får göra olika saker, som att laga mat, diska, baka bröd, säger hon.

Hanan har nu tillsammans med tre andra måltidsvärdar fått förlängt och ska fortsätta sin anställning ytterligare ett år, samtidigt som ett nytt gäng måltidvärdar är på väg in.

Publicerad 19 October 2019 00:00