Universitets- och högskolerådet har polisanmält två män i Skåne för förfalskade utbildningsdokument.

Universitets- och högskolerådet har polisanmält två män i Skåne för förfalskade utbildningsdokument. Foto: Google Streetview

Flera fall av totalförfalskade examensbevis från hemlandet

Män tros ha förfalskat dokument för att få veta utbildningens motsvarighet i Sverige

NORDVÄSTRA SKÅNE.

Två fall då syriska medborgare misstänks ha fuskat med dokument över sina utbildningar i hemlandet har hamnat på Helsingborgs tingsrätts bord. Personerna har polisanmälts av Universitets- och högskolerådet.

I båda fallen har personerna ansökt om att få en bedömning av utländsk högre utbildning för att få veta vad den motsvarar i Sverige.

Det handlar dels om en man i Helsingborg som misstänks ha förfalskat ett examensbevis för en syrisk utbildning i företagsekonomi. Enligt ett sakkunnigt vittne rör det sig om en totalförfalskning.

Det handlar också om en man från Åstorp som misstänks ha skickat in ett förfalskat utbildningsdokument för en syrisk lärarutbildning. Samma vittne är kallat i den rättegången för bevisa att det är en totalförfalskning.

Nu väcks åtal i Helsingborgs tingsrätt mot männen. Båda målen är rubricerade som brukande av falsk urkund.

Fakta

För högskoleutbildningar, eftergymnasiala yrkesutbildningar och gymnasieutbildningar ligger Syrien i topp vad gäller antal ansökningar om att få sin utbildning bedömd av Universitets- och högskolerådet, följt av Iran och Irak. Indien var 2018 det fjärde vanligaste landet för ansökan om bedömning.

Källa: Universitets- och högskolerådet

Publicerad 14 October 2019 13:54