Planerna på ett nytt skånskt fängelse går vidare, denna gång i Klippan.

Planerna på ett nytt skånskt fängelse går vidare, denna gång i Klippan. Foto: Kriminalvården

Fängelseetablering: Kriminalvården i möte med skånsk kommun

Parterna ska träffas i november: "Vi är verkligen intresserade"

KLIPPAN.

Planerna på att bygga en ny anstalt i Skåne har vandrat mellan kommuner som till exempel Svedala, Trelleborg och Bjuv men mött hårt motstånd. Nu står det klart att Klippans kommun ska träffa Kriminalvården för att diskutera planerna på en anstalt i kommunen.

Av
Felix Alnemark

– Det började i somras med att jag sökte en kontakt på Kriminalvården ifall det skulle finnas intresse. Sedan fick jag ett samtal från SR Malmö som ringde runt och frågade om det fanns intresse i kommunerna för fängelset och jag sa att det egentligen inte gjorde det men att jag sökt en kontakt på Kriminalvården och det blev stora rubriker. Men det föll i god jord politiskt på alla håll, säger Hans-Bertil Sinclair (M).

Alla partier är positiva. Det är bara Sverigedemokraterna som inte tagit ställning

Den kontakten har han odlat och för en veckan sedan blev han kontaktad av Kriminalvården som ville ta ett möte med kommunen. Mötet hålls i mitten av november.

– Vi är en av 13 kommuner i landet som visat intresse. Syftet med mötet är att få reda på och presentera ett smörgåsbord av möjliga placeringar. Vi vill få reda på hur deras önskemål och krav ser ut ytmässigt och planeringsmässigt och vilken närhet de behöver till kommunikationsmöjligheter och flyg. Vi är verkligen intresserade, säger Hans-Bertil Sinclair.

Enligt Sinclair kan en etablering ge 300 nya arbetstillfällen i kommunen. Det ger också positiva effekter på andra näringar menar han.

Och politiskt ser det ljust ut enligt Sinclair.

– Alla partier är positiva. Det är bara Sverigedemokraterna som inte tagit ställning, säger Hans-Bertil Sinclair.

Oppositionspartiet Sverigedemokraterna som är det största partiet i Klippan har inte satt ner foten i fängelsefrågan.

– Vi är fullt medvetna om att processen är igång. Vi har inte tagit ställning utan bara diskuterat löst. Det beror på att vi vill ha mer information innan vi grundar vårt beslut. Vi vill ha så mycket fakta som möjligt, säger Åsa Edvardsson (SD).

Det finns dock en växande skepsis hos vissa Klippanbor på Facebook.

– Jag har hört det. Jag förstår den känslomässiga oron. Men för det första är personerna inlåsta och skulle det förekomma flyktförsök så flyr man från Klippan, säger Hans-Bertil Sinclair.

Med på mötet i november är självklart kommunchefen Tomas Rikse. Han tror att byggandet av ett fängelse kan skilja sig från andra företagsetableringar.

– Är det till exempel ett logistikföretag som ska etablera brukar det vara okomplicerat men här kan det finns andra komponenter som är mer politiska och det kommer vi ha tät avstämning med politiken så att de är med på vagnen, säger Tomas Rikse.

Hur intresserade är Kriminalvården av just Klippan som etableringsplats?

– Ingen aning. Tillräckligt för att de ska åka en god bit i landet och besvärar sig med ett möte med oss. Så jag kan tänka att de är intresserade. Hur intresserade jämfört med andra är svårt att veta. säger Tomas Rikse.

Publicerad 11 October 2019 11:52