"Jag har bland annat språkcafé och de undrar var hittar vi svenskar”, säger Rose-Marie Andersson, integrationsbibliotekarie på biblioteket. Foto: Mikael Öhrn

Kulturafton ska sammanföra kommuninvånarna

Olika delar av världen möts på Kulturhuset Björnen

ÅSTORP.

Kommunen får en egen Kulturafton. Det är Åstorps bibliotek, i samarbete med ABF, som står för initiativet. ”Det är roligt att vi kan göra något i lilla Åstorp som kan förena oss på något vis”, säger Rose-Marie Andersson, integrationsbibliotekarie på biblioteket.

Av
Mikael Öhrn

Musikunderhållning, dans och även ett föredrag om Malawi på scen och på golvet nedanför ett flertal bord med diverse kalla delikatesser och annat innehåll från olika delar av världen, det är ingredienserna när Rose-Marie Andersson på Åstorps bibliotek, tillsammans med Camilla Månsson och Sara Eriksson på ABF, har hållit i trådarna för att kommunen ska få sin egen Kulturafton.

– Jag tyckte att vi behövde något här i kommunen som kunde få ihop oss. Jag har bland annat språkcafé och de undrar ”var hittar vi svenskar”. De som vill hitta in i samhället har svårt att hitta svenskar. Då tänkte jag att en rolig grej att göra är att göra ett arrangemang och kalla det för Kulturafton, där alla kan mötas, säger Rose-Marie Andersson, som snabbt fick med sig ABF på tåget.

Hon betonar att integration inte bara handlar om att svenskfödda och utrikesfödda människor ska träffas och interagera.

– Integration är egentligen så mycket mer. Det betyder egentligen sammanföra och då är det ju inte bara svensk och inte svensk det handlar om, utan om att föra samman till exempel vuxna och barn, handikappade eller föreningar. Helt enkelt alla i en kommun kan man sammanföra med varandra, säger hon.

Jag tycker det är roligt att vi kan göra något i lilla Åstorp som kan förena oss på något vis

Hösten 2018 och våren 2019 hade Åstorps bibliotek en föreläsningsserie som kallades ”Mat och kultur” vid totalt åtta tillfällen. Då kombinerades en föreläsning med smakprov av delikatesser, samt en presentation av författare, från aktuellt land. Det var ur detta som idén att ha en Kulturafton växte fram.

– Det var väldigt uppskattat, men vi fick begränsa det. Vi hade det här i biblioteket, så vi fick flytta de hyllor som gick att rulla för att få plats. Men det rymdes bara 40 personer. Vi kände redan då att det här är något som intresserar folk, säger Rose-Marie Andersson.

För att fler ska få plats är därför Kulturafton flyttat till Kulturhuset Björnen, bara ett par kvarter därifrån. Innehållet är snarlikt, men mer omfattande.

– Man ska kunna mingla runt och titta på de olika nationaliteterna, samtidigt kommer det att vara underhållning på scen, säger Rose-Marie Andersson och nämner att det även kommer att finnas smakprover på nationella delikatesser från alltifrån Tornedalen i Lappland i norr, till Jemen i söder och Kina i öster.

På scenen är det lokala förmågor som kommer att stå, såsom till exempel Kulturskolans Marimbaorkestern och Dunali Hettiararachchi från Kvidinge, tillsammans med gitarristen Daniel Berg, men det kommer även att bli dans med Rumänska föreningen och musik av Bjuvs Ukelegäng och Lissing Quartet, också från Bjuvs kommun.

– Jag tycker det är roligt att vi kan göra något i lilla Åstorp som kan förena oss på något vis, avslutar Rose-Marie Andersson.

Kulturafton på Kulturhuset Björnen

Kulturafton går av stapeln på Kulturhuset Björnen den 17 oktober, mellan klockan 17 och 20. Det kostar 25 kronor i inträde, barn upp till 15 år går in gratis. Det är i första hand förköp, antingen på biblioteket eller via Tickster, som gäller, även om det troligtvis kommer att finnas möjlighet att köpa vid dörren också. Tanken är att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Mer information finns på kommunens hemsida.

Publicerad 09 October 2019 07:00