Per Pålsson vid frigivningen 1894 och klipp från filmens trailer.

Per Pålsson vid frigivningen 1894 och klipp från filmens trailer. Foto: Skärmklipp från filmtrailer

Film om 150 år gammalt mord premiärvisas

På julafton 1868 blev Hanna Pålsdotter skjuten av Per Pålsson

ÖRKELLJUNGA.

Den 12 oktober visas dramadokumentären "Jag har skjutit en dufva" för första gången. Filmen handlar om det som brukar benämnas som Mordet i Lemmeshult utanför Örkelljunga.

Mordhistorien finns sedan tidigare beskriven i boken Ödesjulen i Lemmeshult. Där berättas att Hanna Pålsdotter var förlovad med en ung man. Det sågs inte med blida ögon av Per Pålsson.

Han frågade Hannas fader om han kunde få henne som hustru. Han hade samma dag lånat en pistol för att skjuta "julasmälla", ungefär som raketer. Då kom Hanna in i rummet.

”Där står en, som kan rädda mitt liv.” sa Per Pålsson. ”Du vill väl inte skjuta dig?” undrade Hannas fader.

Hanna satte sig och hörde att far sade: "Hur går det då med din själ? Tänk på evigheten!". "Det räds jag icke för", sade Per, under det att han lade in mer krut och förladdning, "här finns varken Gud eller Satan, och när människan är död står hon aldrig upp igen.”

Då lyfter Per Pålsson pistolen och skjuter henne i halsen. Hanna Pålsdotter levde i ytterligare 18 timmar innan hon dog. Per Pålsson dömdes till livstids straffarbete men benådades 1894. Han avled 1914, 85 år gammal.

Dokumentärfilmen består bland annat av delar av en sommarteater om historien som filmats. Filmen är inspelad av producenten Svante Rosberg som har släkt i Örkeljunga. Han kommer vara på plats under filmvisningen på Forum Örkelljunga den 12 oktober. Från klockan 15 visas flera filmer med koppling till bygden.

"Jag har skjutit en dufva" kommer också finnas tillgänglig för intresserade via dvd.

Publicerad 09 October 2019 16:51