Anette Sundström tar med sig alla fina minnen hon haft under sina fem år som kaféägare.

Anette Sundström tar med sig alla fina minnen hon haft under sina fem år som kaféägare. Foto: Fredrika Karlsson

Ortens enda kafé har sålts: "Bitterljuvt"

Ny ägare tar över i oktober

PERSTORP.

Efter fem års trogen tjänst lämnar kaféägaren Anette Sundström Hörnans café och conditori för gott. I oktober tar en ny ägare över fiket, som blivit en given samlingspunkt för ortsborna.

Av
Fredrika Karlsson

Anette Sundström hade endast arbetat som kafébiträde på Hörnans café och conditori i ett och ett halvt år, innan hon fick erbjudandet att ta över hela verksamheten. Anette Sundström tackade ja utan tvekan, då hon trivdes med omgivningen i Perstorp och närde en dröm om att få äga ett fik.

– Det beslutet ångrar jag inte, säger Anette Sundström som nu, fem år senare, säljer kaféet.

Från och med den 11 oktober kommer kaféets nya ägare Annie Ströbeck att hälsa gästerna välkomna. Anette Sundström ser till att stanna kvar i några veckor tills den nya ägaren har kommit in i rutinerna. Att just Annie Ströbeck står som den nya ägaren är något av en ren händelse.

– Hon var en återkommande gäst här på kaféet och vi blev vänner. För ett par månader sedan berättade hon att hon också ville äga ett fik. Då skojade jag med henne och sa, att för rätt pris är det ditt, säger Anette Sundström.

Kaféet hade laddat upp rejält inför kanelbullens dag.

Kaféet hade laddat upp rejält inför kanelbullens dag. Foto: Fredrika Karlsson

Det som gör Hörnans café och conditori speciellt, menar Anette Sundström, är den trevliga atmosfären och att fiket blivit som en fritidsgård. Det kommer stamgäster varje dag och alla känner varandra.

– Efter att vi bytte leverantör vid årsskiftet har affärerna blomstrat. Det känns bra att lämna över verksamheten när den går som bäst, säger Anette Sundström och forstätter:

– Men visst känns det bitterljuvt att lämna över. Jag tar med mig alla minnena från gästerna och all den kunskap jag fått över åren som företagare.

Det känns bra att lämna över verksamheten när den går som bäst

Trots att stamgästerna håller kaféet vid liv, har det varit kämpigt att driva ett företag på en liten ort som Perstorp. Tidigare har det funnits flera kaféer i byn, men i nuläget är Hörnans café och conditor ensamma.

– Jag har sett många som fått stänga ner sina verksamheter i Perstorp, och det går snabbt. Folk kanske drar sig till storstäderna istället. Men det är synd när man väljer billigt istället för kvalitet, säger Anette Sundström.

Publicerad 05 October 2019 07:00