Ljungsgård i Billesholm blev utsedd till vinnare år 2017 på grund av ägarnas gedigna renoveringsarbete.

Ljungsgård i Billesholm blev utsedd till vinnare år 2017 på grund av ägarnas gedigna renoveringsarbete. Arkivfoto: Bjuvs kommun

Nya tag för att utse ortens intressantaste byggnad

BJUV.

I fjol var intresset svalt för att nominera byggnader till Bjuvs arkitekturpris. I år återvänder tävlingen i förhoppningen att den ska dra större uppmärksamhet. Byggnadsförvaltningen som sitter i juryn menar att det finns gott om intressanta byggnader i Bjuvs kommun som tillkommit under de närmsta åren.

Av
Fredrika Karlsson

Nu är det dags att utse årets kandidater till Bjuvs arkitekturpris. Vem som helst kan nominera en byggnad eller anläggning som på ett arkitektoniskt intressant sätt lyfter Bjuvs kommun. Kravet är att fastigheten renoverats eller färdigställts inom de närmaste åren. I juryn sitter presidiet i byggnadsnämndent och två tjänstepersoner.

– När det gäller äldre byggnader tittar vi på hur ägaren har gått tillväga med renoveringen. Elisabeth och George Andreasson som vann priset år 2017 använde sig av gamla fotografier för att återskapa halmtak, så som det såg ut förr. Men vi tittar även på nybyggnationer och vad som gör dem intressanta, säger Liselott Ljung (S), ordförande i byggnadsnämnden i Bjuvs kommun.

Det är kul att uppmärksamma intressanta byggnader och människorna som står bakom dem

Tävlingen återupprättades sedan några år tillbaka, efter att ha legat i stiltje under en tid. Men någon vinnare förra året blev det inte. Det kan antingen ha berott på att det inte kom in några nomineringar, eller så uppfyllde byggnaderna inte juryns grundläggande kriterierna. Trots detta tror Liselott Ljung att det kommer finnas intresse för årets tävling.

– Jag hoppas på många nomineringar i år. Det är kul att uppmärksamma intressanta byggnader och människorna som står bakom dem. I Bjuv finns det dessutom gott om spännande byggnadsprojekt, säger Liselott Ljung och fortsätter:

– Skejtparken har varit nominerad tidigare och kanske blir det även i år. Och den nya Brogårdaskolan invigdes i år så den blir säkert nominerad.

Vill man nominera en byggnad gör man det på bjuv.se/arkitekturpriset, men det går även bra att mejla eller posta plan- och byggavdelningen på kommunen. Sista nomineringsdag är den 31 oktober.

Publicerad 02 October 2019 14:49