Artisten Pidde P och Sverigeklädda fritidsledaren Philip Dahlkvist fick hela skolgården att hoppa under fotbolls-VM-låten.

Artisten Pidde P och Sverigeklädda fritidsledaren Philip Dahlkvist fick hela skolgården att hoppa under fotbolls-VM-låten. Foto: Fredrika Karlsson

Hela skolan dansade med i rikstäckande rörelsesatsning

ÅSTORP.

Skolgården förvandlades till en dansbana när elever och personal på Nyvångskolan skakade sina lurviga till artisten Pidde P:s medryckande låtar, framförda av artisten själv. Artistbesöket är en del av Riskidrottsförbundets rörelsesatsning, där stillasittande barn ska få röra på sig som ett naturligt inslag under skoldagen.

Av
Fredrika Karlsson

Under måndagen fick Nyvångskolan i Åstorp finbesök av artisten Pidde P i samband med den nationella rörelsesatsningen. I väntan på att artisten skulle köra upp på parkeringen stod skolans alla barn tryckta mot staketet med plakat i handen ropande "Pidde P!" Att barnen var taggade rådde det inga tvivel om.

– Det känns helt otroligt att få ett sånt här bemötande, säger Petter Hedwall som på scen heter Pidde P.

Med start i fjol fick Riksidrottsförbundet i uppdrag av regeringen att skapa en rörelsesatsning i skolorna runt om i landet. Syftet är att barn som riskerar att röra sig för lite ska få möjligheten till motion varje skoldag.

– Man får hitta ett tema där barnen känner igen sig och då vågar man släppa loss. Jag vill ha med alla. Om barnen rör på sig koncentrerar de sig bättre på lektionerna. Då lär de sig mer och har roligare i skolan, säger Petter Hedwall, som reser runt till skolor runt om i landet för att sjunga och dansa med skolbarnen.

Barnen var väldigt uppspelta över att få dansa med sin idol.

Barnen var väldigt uppspelta över att få dansa med sin idol. Foto: Fredrika Karlsson

– Jag var i Norrland förra veckan, Skåne den här veckan och nästa vecka blir det Stockholm. Vi kör ungefär fem spelningar per dag så det blir ganska många skolor. Det är häftigt, fortsätter han.

Om barnen får röra på sig ordentligt på rasten blir det mindre konflikter i klassrummet

Nyvångskolan hoppade på rörelsesatsningen i januari och sedan dess har motion blivit ett givet inslag i barnens skoldag.

– Fritidsledarna är involverade i rastaktiviteter för att få lugnare lektioner. Om barnen får röra på sig ordentligt på rasten blir det mindre konflikter i klassrummet, det har lärarna sett stor skillnad på sedan vi började. Det är skönt att det gått så väl ut, säger fritidsledaren Emil Fröidh, som berättar att de använder Pidde P:s musik under idrottslektionerna och under rastaktiviteterna.

– Vi ser verkligen fram emot Pidde P:s besök. Det blir ett härligt inslag i vardagen och fungerar dessutom som en extra puff till rörelsesatsningen. Vi försöker hitta olika sätt att inspirera barnen på så att de kan fortsätta röra sig i vardagen och att de ska förstå varför det är viktigt, säger biträdande rektor Jenny Lindahl.

Linda Jenven är samordnare på Riksidrottsförbundet och menar att Pidde P fungerar som en ambassadör för målgruppen de vill nå ut till.

– Vi vill nå barnen som är minst aktiva idag och som inte når upp till rekommendationen att röra sig 60 minuter om dagen. Åstorp är en av de utvalda kommunerna vi valt att lägga tyngd på, där det finns en överenskommelse med samtliga skolor att det ska finnas mer rörelse kopplat till skoldagen. Det är en rikstäckande satsning med över 400 anslutna skolor, säger Linda Jenven.

Publicerad 01 October 2019 09:53