Kvinnan våldtogs i sitt hem under sitt första möte med mannen.

Kvinnan våldtogs i sitt hem under sitt första möte med mannen. Foto: Adobe Stock

Träff via dejtingsida slutade med våldtäkt – Nu skärper hovrätten straffet

Ljög om namn och utseende under två år innan träffen

NORDVÄSTRA SKÅNE.

En kvinna hemmahörande i nordvästra Skåne fick kontakt med en man i 50-årsåldern på en dejtingsida. När de efter lång kontakt till slut träffades dök en man upp med ett helt annat namn och utseende än det som fanns på sajten. Mannen våldtog kvinnan i hennes hem. Nu skärper Hovrätten över Skåne och Blekinge straffet.

Av
Felix Alnemark

Lokaltidningen har tidigare berättat om våldtäktsdomen i tingsrätten. Domen överklagades senare av både åklagaren och den tilltalade mannen.

Kvinnan och mannen, som är hemmahörande i Danmark, kom i kontakt med varandra på en dejtingsida för nästan två år sedan. Efter en tids chattande upphörde kontakten.

I början av 2019 fick kvinnan ett sms av mannen, vilket medförde att de pratade i telefon. De höll kontakten via sms och telefonsamtal. Kvinnan bad upprepade gånger efter en bild på mannen, något hon aldrig fick.

Efter en tid bestämde de sig för att träffas och äta frukost hos kvinnan. När mannen dök upp stämde inte utseendet med den bild han använde på dejtingsidan.

Kvinnan kände inte heller igen hans röst. Det var saker hos påtalade för honom och var starkt missnöjd med.

Sedan gick allt fort. Mannen sa åt henne att lägga sig ner i sängen där hon satt och när hon gjorde motstånd blev hon nertryckt och våldtagen. Kvinnan ska ha haft blåmärken över kroppen efter händelsen och det konstaterades en spricka i underlivet vid en gynundersökning. Hon blödde från underlivet i en vecka.

Mannen medger att parterna har haft sex men hävdar i förhör att det varit med ömsesidighet. I tingsrätten dömdes mannen till två års fängelse. Nu skärper hovrätten straffet till två år och tre månaders fängelse.

Därför skärps straffet

"Hovrätten konstaterar att XXX ska dömas för våldtäkt som innefattat visst våld. Det har varit fråga om ett förhållandevis kortvarigt förlopp och våldet har inte varit av allvarligare karaktär, men målsäganden har likväl orsakats vissa fysiska skador. Det rör sig dessutom om ett fullbordat samlag som utförts av en, som målsäganden kommit att uppfatta situationen, främmande person i hennes hem. Hovrätten anser mot denna bakgrund att straffvärdet för gärningen överstiger straffminimum för våldtäkt av normalgraden. Straffvärdet ligger därmed något högre än vad tingsrätten kommit fram till; hovrätten bedömer det till 2 år och 3 månader."

Publicerad 20 September 2019 15:14