Bröderna fick sitta i förvar i två månader innan de avvisades till Senegal.

Bröderna fick sitta i förvar i två månader innan de avvisades till Senegal. Foto: Ove Nordström

Afrikanska turisterna som låstes in nekas skadestånd

Den äldre av bröderna återvände till Sverige för seminarium om rasprofilering

ÅSTORP/MALMÖ.

De två bröderna placerades i förvaret i Åstorp i två månader efter att deras visum upphävts vid gränskontrollen vid Öresundsbron. Bröderna kunde få nya visum utfärdade så fort det återvänt till hemlandet Senegal. Nu nekas de skadestånd av svenska staten.

Polisen och Migrationsverket menar att bröderna som kom som turister förra sommaren för att träffa en släkting i Malmö hade fått sina visum på ett "bedrägligt sätt", se faktarutan för mer information.

Skiljer sig från den syn som ambassaden gett tydligt uttryck för

– Jag får konstatera att de svenska myndigheternas syn på om bröderna vilselett Nederländernas ambassad skiljer sig från den syn som ambassaden gett tydligt uttryck för, säger deras juridiska ombud Daniel Carnestedt till Nyhetsbyrån Siren.

JK skriver i sitt beslut att de svenska myndigheternas bedömningar gjordes inom ramen för regelverket. Brödernas historia i Sverige väckte stor uppmärksamhet när de omhändertogs av gränspolisen direkt vid ankomsten till landet. De var sedan frihetsberövade i två månader innan de avvisades i ett specialchartrat plan.

Som Lokaltidningen tidigare berättat har bröderna krävt skadestånd. Deras ombud betonade i sin ansökan att bröderna fick nya visum av Nederländernas ambassad i Dakar direkt vid hemkomsten från Sverige vilket han menar är ett tydligt tecken på att påståendet om visumbedrägeri inte håller och att Migrationsverkets beslut var felaktigt.

Men JK håller alltså inte med och menar att det inte bevisar att beslutet om att upphäva de ursprungliga visumen eller beslutet om att ta dem i förvar, varit oriktigt.

Den äldre av bröderna besökte Sverige i våras och deltog i ett seminarium om rasprofilering efter att ha fått ett nytt Schengenvisum.

Därför stoppades bröderna av gränspolisen

"Den svenska gränspolisen ställde frågor till bröderna och pratade i telefon med den person som bröderna enligt uppgift skulle hälsa på i Sverige. Vissa av uppgifterna var motstridiga. Det framkom även att bröderna uppgett att de skulle resa in i Schengenområdet via Spanien med planerad återresa den 28 augusti 2018. Bröderna hade dock rest in via Portugal. Bröderna hade inte heller angett att de skulle åka till Sverige. Migrationsverket ansåg att bröderna undanhållit väsentlig information till beslutande myndighet." Källa: Justitiekanslern

Publicerad 20 September 2019 14:10