El- och energiprogrammet startades på Perstorp tekniska gymnasium för att möta den stora efterfrågan på arbetsmarknaden.

El- och energiprogrammet startades på Perstorp tekniska gymnasium för att möta den stora efterfrågan på arbetsmarknaden. Genrebild: Adobestock

Teknikgymnasium belönas med nationell kvalitetsstämpel

"Det är nog ovanligt att en liten ort som Perstorp får certifieringen"

PERSTORP.

Nu står det klart att Perstorp tekniska gymnasium har blivit en av Sveriges 150 certifierade Teknikcollegeskolor. Certifieringen innebär en kvalitetsstämpel för skolan, som sedan starten haft ett tätt samarbete med näringslivet.

Av
Fredrika Karlsson

Trots att Perstorp tekniska gymnasium sedan starten 1996 byggt på Teknikcolleges grundidéer, var det inte förrän i våras som skolan ansökte om att certifieras. Nu har gymnasiet fått det positiva beskedet att kvalitetskriterierna uppfylldes och i oktober väntas en välkomningsceremoni då såväl samarbetspartners som representanter från Teknikcollege kommer vara på plats.

– Det kändes väldigt roligt att få beskedet, även om vi hade föraningar om att det skulle hända. Vi startades och ägs av Perstorp AB och ända från början har vi jobbat väldigt mycket enligt Teknikcolleges grundvärderingar, säger Åsa Persson, rektor på Perstorp tekniska gymnasium.

Teknikcollege jobbar för att matcha det framtida personalbehovet inom industrin med teknik- och industriutbildningar på gymnasie- och vuxenskolor. Förutom att certifieringen innebär god marknadsföring, fungerar den som en kvalitetsstämpel för skolans två program. För Åsa Persson är det en säkerhet att både elever och föräldrar kan känna sig trygga i att utbildningen leder till ett yrke där det finns ett kompetensbehov.

Sedan vi startade har vi jobbat väldigt mycket enligt Teknikcolleges grundvärderingar

– Vi startade el- och energiprogrammet 2016 därför att företagen i dag har svårt att hitta automationspersonal. Det råder en allmän okunskap om att dessa jobb finns och behövs, säger Åsa Persson.

Liksom övriga Teknikcollegeskolor arbetar Perstorp tekniska gymnasium nära företagen och har ett tätt samarbete med många av dem, i synnerhet när eleverna går på praktik. Åsa Persson beskriver det hela som en win-win situation, där företagen får den arbetskraft de behöver och eleverna får ett jobb direkt efter studierna.

– Certifieringen är betydelsefull eftersom Sveriges industri står bakom Teknikcollege och behöver arbetskraften. Det är också viktigt för orten att synas. Det är nog ovanligt att en liten ort som Perstorp får certifieringen, säger Åsa Persson.

Publicerad 19 September 2019 16:53