Klippans kommun hakar på Mångfaldsveckan där minoriteter ska lyftas fram.

Klippans kommun hakar på Mångfaldsveckan där minoriteter ska lyftas fram. Genrebild: Adobestock

Mångfaldsveckan startar upp i ny kommun

"Vi vill att folk ska fundera på frågorna vi lyfter fram och att tankarna ska bli en naturlig del av vardagen."

KLIPPAN.

Under nästa vecka pågår den nationella Mångfaldsveckan i flera kommuner runt om i landet. För första gången hakar Klippan på manifestationen för att lyfta fram alla människors lika värde.– Det borde vara naturligt för alla att vi inte är lika, säger kultur- och fritidschef Arne Amnér.

Av
Fredrika Karlsson

Med start på söndag ansluter sig Klippans kommun till den årliga Mångfaldsveckan, där minoritetsgrupper ska stå i rampljuset.

– Vi vill att folk ska fundera på frågorna vi lyfter fram och att tankarna ska bli en naturlig del av vardagen. Många tror att mångfald är samma sak som hbtq, men det är bara en del av vårt arbete. Vi på kommunen arbetar även mycket med människor som har funktionsvariationer och med etniska minoriteter, säger kultur- och fritidschef Arne Amnér.

Under veckan bjuds det på aktiviteter varje dag. Bland annat gästar författaren Fredrik Ekelund Klippans bibliotek för att prata om sin bok Q och vad det innebär att vara transperson. FUB arrangerar aktiviteter på Allétorget, där man bland annat får prova på rullstolsbasket. Det kommer bli filmvisning av (H)järnkoll Skåne, som berättar om sitt arbete med att öka förståelsen för psykisk ohälsa. Hela schemat finns på kommunens hemsida.

– Särskilt FUB som vi haft ett långt och nära samarbete med har skrapat ihop ett bra program. Vi har ju redan ett samarbete med dem på Sågen där målsättningen är att parasporten ska bli en naturlig del av verksamheten, säger Arne Amnér.

Inför pilotsatsningen menar Arne Amnér att kommunen haft tur med programmet. Mycket av det som står på schemat är besök och evenemang som de olika delarna av förvaltningen redan planerat in. Med hjälp av Mångfaldsveckan gick det att samla mycket av innehållet under samma vecka, med förhoppningen att dra en större publik.

– Vårt mål är egentligen att vi inte ska behöva ha en mångfaldsvecka. När man tänker på det är hemskt att man ska behöva ha Prideparader och mångfaldsveckor. Det borde vara naturligt för alla att vi inte är lika, säger Arne Amnér.

Publicerad 19 September 2019 11:47