Scullerfyra från Höganäs på Hjälmsjön.

Scullerfyra från Höganäs på Hjälmsjön. Pressfoto: HjA/Maria Jönsson

Hjälmsjö arena ror hem årets Sverigemästerskap

"Många är nyfikna på den nya banan"

ÖRKELLJUNGA.

På fredag är det nypremiär för SM i rodd på Hjälmsjön. På grund av att tävlingsbanan varit i dåligt skick har mästerskapet inte hållits på orten sedan 2013. Nu har över 200 roddare lockats till Hjälmsjön för att tävla på den nyrenoverade 2000-metersbanan.

Av
Fredrika Karlsson

Den 20 till den 22 september hålls årets Sverigemästerskap i olympisk rodd. Den här gången återvänder tävlingen till Hjälmsjön där drygt 200 roddare från 18 klubbar ska tävla. Bland några av de stora namnen finns Elin Lindroth, Emma Fredh, Anders Backeus och Dennis Gustavsson.

– Det ska bli roligt med en nypremiär, säger Ulf Andersson, projektledare på Hjälmsjö arena, som berättar att roddbanan fått sig ett rejält ansiktslyft sedan det senaste Sverigemästerskapet på platsen 2013.

Efter detta var banan i så dåligt skick att det inte gick att fortsätta tävla på sjön. 2014 bildades därför Hjälmsjö arena, som består av ett tiotal rodd- och kanotklubbar som bildat en gemensam styrelse som arbetar för att utveckla den idrottsliga verksamheten vid Hjälmsjönäs.

"Det ska bli roligt med en nypremiär"

– Med hjälp av bidrag från bland annat Jordbruksverket, kommunen och Skåneidrotten har vi kunnat göra en ny bana på 2 000 meter. Arbetet med att muddra sjön och sätta dit nya vajrar och bojar blev färdigt i slutet på sommaren 2019 och nu är vi i full gång med att rigga för SM i rodd, säger Ulf Andersson.

Hjälmsjöns roddbana är en av Sveriges fem tävlingsarenor för rodd och en av de få i landet med en bana på 2 000 meter. Materialkostnaderna för renoveringen ligger på omkring 1 miljon kronor och Hjälmsjö arena har spenderat tusentals frivilligtimmar för att allt ska vara på plats till Sverigemästerskapet.

– Vi ville satsa på Hjälmsjön därför att den är ett fantastiskt kulturarv i tävlingssammanhang. Vi har fått in över 200 anmälningar och många är nyfikna på den nya banan, säger Ulf Andersson.

Publicerad 18 September 2019 15:58