Niclas Lundius Mörck provsmakar höstskörden. Är det ruccola eller ogräs?

Niclas Lundius Mörck provsmakar höstskörden. Är det ruccola eller ogräs? Foto: Fredrika Karlsson

Gemenskapen växte fram ur odlingslådorna

"Det viktigaste är umgänget, även om det är oslagbart att kunna äta sin egen frukt"

BJUV.

Odlingstillfällena i Bjuv och Billesholm sker under ledning av Niclas och Amanda Lundius Mörck var tredje vecka. Men de boende har för vana att samlas varje tisdag för att sköta om växterna och ta en kopp kaffe tillsammans. Något alla håller med varandra om, är att gemenskapen som vuxit fram med boodlingen är det viktigaste och roligaste med hela projektet.

Av
Fredrika Karlsson

I åtta hemmasnickrade odlingslådor på Västergatan växer vaxbönor, brytbönor, chili, rädisor och mangold, trots att det är mitten av september. Till flera av hyresgästernas förvåning har grödorna fått stå ifred i sina lådor.

– Många av oss har haft trädgård innan, så det här ger oss något att samlas kring. Vi hoppas att fler barn kan bli intresserade och att de förstår att man kan ha det fint istället för att skräpa ner, säger Lissi Ahlbin, en av deltagarna.

Alla som bor inom Bjuvbostäder får vara med i projektet.

Alla som bor inom Bjuvbostäder får vara med i projektet. Foto: Fredrika Karlsson

Projektet föddes ur ett samtal mellan Alnarp Foodtech och Hyresgästföreningen, som tillsammans med Bjuvbostäder diskuterat fram en odlingssamordning. Boodlingarna finns i nuläget i Bjuv och Billesholm och båda startade upp i början på sommaren.

De är inte rädda att få skit under naglarna

– De får lära sig allt från att sätta ihop lådorna till frösådd och skötsel. I början trodde många att växterna skulle rivas upp, men det är sällan det inte fungerar, säger Niclas Lundius Mörck som leder odlingstillfällena, och menar vidare att odlingarna gett bostadsområdet ett större värde.

– Det viktigaste är umgänget, även om det är oslagbart att kunna äta sin egen frukt. I många av bostadsområdena behöver man komma ut. Vi har blivit bekväma i våra egna hem och träffar inte varandra, fortsätter han.

Redan under måndagens träff planerar sällskapet för vinter- och vårsådden. Förhoppningen är att fler ska ansluta sig, gärna från den yngre generationen. Men vem som helst som bor i Bjuvbostäder får vara med, oavsett om man är med i Hyresgästföreningen eller inte.

– I Billesholm är det tolv deltagare i medelåldern och uppåt. Men det är roligt, för de är inte rädda att få skit under naglarna. Här vill man vara hands on, berättar Niclas Lundius Mörck.

I odlingslådorna växer det så att det knakar.

I odlingslådorna växer det så att det knakar. Foto: Fredrika Karlsson

– Jag tycker om att bli skitig om händerna och använda musklerna, som när vi skruvade ihop lådorna, säger deltagaren Pia Nordström.

– Det gick som tåget att snickra ihop åtta lådor. Vi har material till 15 stycken så det blir nog fler, tillägger väninnan Cecileé Sigfridsson.

Publicerad 17 September 2019 10:14