Henrik Wiktor ser ett ökat behov av att lära ut digital teknik till bibliotekets äldre besökare.

Henrik Wiktor ser ett ökat behov av att lära ut digital teknik till bibliotekets äldre besökare. Fredrika Karlsson

Lyckat koncept återvänder till biblioteket

ÅSTORP.

It-akuten är en satsning som tacksamt tagits emot på Åstorps bibliotek. Varje tisdag får nybörjare möjligheten att ställa frågor kring digital teknik. Efter ett sommaruppehåll återvänder de veckoliga träffarna som redan dragit flertalet besökare.

Av
Fredrika Karlsson

It-akuten är ett initiativ som dragits igång på flera ställen runt om i nordvästra Skåne. I Åstorp testades konceptet för första gången i januari i samband med att biblioteket sökt medel hos satsningen Stärkta bibliotek. Detta för att kunna utveckla bibliotekets digitala verksamhet.

– Vi ser att It-akuten fyller ett behov, så vi bestämde oss för att fortsätta även till hösten, säger Henrik Wiktor, bibliotekarie och ledare för It-akuten i Åstorp och fortsätter:

– Vi har även fått order uppifrån att tillgodose det digitala behovet på folkbiblioteken. Våra roller som bibliotekarier har förändrats mycket i och med digitaliseringen.

De veckoliga träffarna innebär att vem som helst kan besöka biblioteket där man under två timmar får gratis hanledning för att lära sig att använda digitala hjälpmedel, såsom appar på telefonen eller surfplattan. Tanken med träffarna, menar Henrik Wiktor, är att besökarna får komma till en trygg plats där de inte behöver vara rädda för att ställa frågor eller göra misstag.

– Vi får mycket frågor kring teknik, framför allt från våra äldre besökare. Det kan vara frågor som rör våra stationära datorer eller mobiltelefoner, säger Henrik Wiktor.

Våra roller som bibliotekarier har förändrats mycket i och med digitaliseringen.

De vanligaste frågorna Henrik Wiktor får handlar om hur man köper biljetter med Skånetrafikens app. Men han har även fått lära ut hur man använder en parkeringsapp eller nyttjar bibliotekets e-tjänster.

– De flesta som kommer hit tar med sina egna läsplattor och mobiler. Ibland behöver de bara hjälp med att stänga ner en ruta på datorn. Det bottnar i osäkerhet när man inte vet vad som händer, säger Henrik Wiktor.

It-akuten hålls på tisdagar till och med den 17 december.

Publicerad 11 September 2019 17:30