Bilprovningens stationschef Patrik Bengtsson är förväntansfull inför nyetableringen i Klippan.

Bilprovningens stationschef Patrik Bengtsson är förväntansfull inför nyetableringen i Klippan. Kent Gustavsson/Privat

Bilprovningen återvänder till årsskiftet

"Vi tror att det kommer bli gynnsamt att etablera oss där igen"

KLIPPAN.

Nu står det klart att Bilprovningen återvänder till Klippan efter sex års frånvaro. Fram till nyöppningen vid årsskiftet är det mycket som ska förberedas innan verksamheten kan dra igång.– Det blir många sena kvällar för mig, säger stationschef Patrik Bengtsson.

Av
Fredrika Karlsson

Den numera helt statligt ägda Bilprovningen avyttrades i Klippan efter att ha hamnat i ny regi 2013. Nu återvänder verksamheten till en ny lokal på orten. Patrik Bengtsson är stationschef för Bilprovningens två stationer i Helsingborg och tillträder även som stationschef för Klippan.

– Istället för att de som bor i Klippan ska behöva åka ut till Helsingborg måste vi finnas där kunderna finns. Klippan har ett bra upptagningsområde, så vi tror att det kommer bli gynnsamt att etablera oss där igen, säger Patrik Bengtsson.

På den nya stationen kommer det inledningsvis att finnas två anställda. Det ska vara medarbetare som i dagsläget arbetar på någon av Helsingborgs två stationer.

– Vi ser gärna att det tillkommer några lokalt anställda i framtiden. Men just nu vill vi köra igång med personal som redan har erfarenhet av vårt arbete, säger områdeschef Camilla Blennow.

Den dagliga kapaciteten beräknas till en början bli omkring 48 fordon.

Bilprovningen i Klippan väntas slå upp portarna vid årsskiftet. Ett exakt öppningsdatum går inte att sätta i nuläget, eftersom mycket fortfarande behöver ordnas innan öppningen.

– Vi har en resa framför oss. Lokalerna är i full gång med att utrustas med lyftar, bromsprovare och all annan utrustning som behövs vid bilprovning. Det blir många sena kvällar för mig, säger Patrik Bengtsson.

Vi ser gärna att det tillkommer några lokalt anställda i framtiden.

Det var av en ren slump stationschefen hittade en passande lokal för verksamheten. Anläggningen ligger nära till väg 13 mellan Ljungbyhed och Ängelholm och ska vara lättillgänglig för såväl ortsbor som förbipasserande.

– Det var en kall decembermorgon när jag körde förbi lokalen i Klippan och såg att den hyrdes ut. Läget var väldigt bra så jag pratade med ledningen om att öppna en station där och på den vägen är det, berättar Patrik Bengtsson.

Att nå ut till fler kunder går i linje med Bilprovningens vision om att expandera sitt stationsnät för att öka tillgängligheten för sina kunder. Stationen i Klippan blir den 101 i Sverige och den åttonde i Skåne.

– Det ska bli jättekul att komma tillbaka till Klippan. Vi söker hela tiden nya platser att etablera oss på och har fortsatta planer på att expandera i Skåne. Det finns gott om lokala intressen. Så det ska bli väldigt spännande att ro det här i land, säger Patrik Bengtsson.

Publicerad 11 September 2019 14:22