Trygghetsmätningen från 2018 visade på en ökad otrygghet bland Perstorpsborna.

Trygghetsmätningen från 2018 visade på en ökad otrygghet bland Perstorpsborna. Genrebild/Mostphotos

Perstorpsbor svarar på frågor om otrygghet

PERSTORP.

I höst pågår den årliga trygghetsmätningen i Perstorps kommun. Undersökningen sker i samarbete mellan Polisen och kommunen. 600 Perstorpsbor i åldern 16 till 85 år får chansen att svara på frågor om eventuella problem som kan leda till en ökad känsla av otrygghet.

Av
Fredrika Karlsson

Perstorp är en av Region Syds 58 kommuner som får ta del av trygghetsundersökningarna. I år deltar sammanlagt 71 700 medborgare.

– Det är viktigt att fråga de boende om vilka problem de upplever i sina bostadsområden. Med den informationen kan vi bland annat arbeta vidare med brottsförebyggande arbete, säger Mats Trulsson, samordnare för trygghetsmätningar på Polisen Region Syd.

I fjol svarade 55,8 procent av de tillfrågade i Perstorps kommun. Det är en tillräckligt hög siffra för att få ett underlag som går att analysera, menar polisen. Men helst vill de att alla som tar del av enkäten ska svara.

– Ju högre svarsfrekvens desto högre träffsäkerhet. Man vill ju komma så nära sanningen som möjligt, säger Mats Trulsson.

I undersökningen som genomfördes 2018 kunde man utläsa ett försämrat resultat sedan 2017. Bland problemen som pekades ut fanns nedskräpning, buskörning med mopeder och personer som gått omkring drogpåverkade. Något som lett till en ökad oro hos invånarna. Men enligt Mats Trulsson behöver en ökad bild av otrygghet inte nödvändigtvis visa på att brottsligheten i området stiger.

– Vi analyserar vad som kan ligga bakom den ökande oron. Vissa saker kan vi åka ut på plats och titta på, till exempel när det gäller ungdomsgäng som bråkar. Så får vi fundera på vad polisen kan göra, vad kommunen får arbeta med och vilka saker vi kan samarbeta kring, säger Mats Trulsson.

Publicerad 10 September 2019 10:20