Konstutställning på Perstorps bibliotek.

Konstutställning på Perstorps bibliotek. Genrebild: Adobe Stock

Nyanlända målar sin framtid

PERSTORP.

På måndag kommer man kunna se utställningen Framtidssol på Perstorps bibliotek. Det är nyanlända elever från Munka Folkhögskolas filial i Perstorp som ligger bakom utställningen.

Av
Wilma Andersson

Måndagen den 2 september kommer man kunna se utställningen Framtidssol på Perstorps bibliotek. Munka Folkhögskolas filial i Perstorp ligger bakom utställningen, som skapats av elever från etableringskursen.

– Etableringskursen är kurser i svenska och samhällsorientering för nyanlända invandrare, säger Tove Stenqvist, en av klassens pedagoger.

Klassen har arbetat med projektet sedan januari och det är eleverna själva som har bestämt temat för utställningen - Framtidssol, där eleverna uttryckt sina tankar och förhoppningar om framtiden.

– Man kan förvänta sig vackra akrylmålningar och man kommer få ta del av deras känslor och förhoppningar om framtiden, men även om deras förflutna, säger Tove.

Munka Folkhögskola erbjuder kurser och utbildningar inom gymnasiekomplettering, konst och hälsa. På filialen i Perstorp har man främst fokus på allmänna kurser - grundskola och gymnasiekomplettering, samt etableringskurser för nyanlända invandrare. Men det är inte alltid lätt att kommunicera på etableringskursen.

– Vi har språkstöd på arabiska och kurdiska. Men på andra språk får vi använda oss av Google translate, det är lite klurigt men det funkar okej under omständigheterna, säger Tove.

Utställningen kommer att finnas på Perstorps bibliotek den 2-28 september. Öppettiderna följer bibliotekets ordinarie tider.

Publicerad 01 September 2019 00:00