Planerna på en ny anstalt i Skåne går vidare.

Planerna på en ny anstalt i Skåne går vidare. Foto: Adobe Stock

SD:s gräsrötter stoppar plan på fängelse

"Vi har många företrädare i Ekeby"

BJUV.

Sverigedemokraterna stoppar tankarna på en anstalt i Ekeby redan på skissplanet. Ett tungt vägande skäl är väljarstödet på orten och att många av SD:s folkvalda bor där. Men partiets bevekelsegrunder kritiseras av Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Av
Felix Alnemark

Två entreprenörer har tillsammans hört av sig till kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) för att sondera terrängen kring hur Bjuvs politiska partier skulle ställa sig inför uppförandet av en anstalt i Ekeby, vilket Helsingborgs Dagblad berättade under fredagen.

Byggföretagens idé var inte förankrat hos Kriminalvården som har planer på en ny anstalt i Skåne. I detta fall handlar det om en anstalt av säkerhetsklass 2 med cirka 300 anställda.

För Lokaltidningen berättar Sverigedemokraterna om sitt ställningstagande.

Många är oroliga inför sprängningar

– Vi fick frågan av kommunalrådet som ville ge alla partier chansen att tycka till innan entreprenören gick vidare med Ekeby. Jag tillkallade min grupp i kommunfullmäktige och i några av nämnderna för att det skulle få säga sin sak. Vi har många i vår grupp som bor i Ekeby och de vill verkligen inte ha en anstalt i sin närhet. Den skulle ligger ganska centralt men i utkanten. Många är oroliga inför sprängningar, säger Mikael Henrysson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Efter en omröstning i SD blev resultatet ett nej. En annan aspekt är det politiska stöder i kommundelen för partiet.

– Vi har starkt väljarstöd i Ekeby, 46 procent. Vi är inröstade för att föra deras talan. Vad jag ser på Facebook verkar det har varit rätt beslut. Många väljare är rätt upprörda, säger Mikael Henrysson.

Men finns det inte positiva sidor med en anstalt i en liten kommun?

– Jo, det finns flera positiva sidor. De hade gett 300 jobb på en statlig myndighet. Det hade varit positivt för handlarna och mer omsättning på restaurangerna. Jag tror att Ekeby hade levt upp. Kanske hade det gett en ökad trygghet med Kriminalvårdens bilar. Men just ett fängelse klingar inte bra, säger Mikael Henrysson.

Kommunstyrelsens ordförande erkänner att han är besviken över att möjligheten med en statlig arbetsgivare på orten försvann lika fort som den kom.

– Jag såg möjligheterna för vår kommun med arbetstillfällen och att man gjorde något av det här industriområdet. Det hade varit en bra lösning såg jag det som, säger Anders Månsson (S).

Entreprenörerna ville ha politisk konsensus för att gå vidare. Så blev det alltså inte.

– De ville att vi skulle vara politiskt överens. Därför sonderade vi. Sen fick jag svaret från SD och det var negativt och det har jag all respekt för. Men jag tycker inte att det var rätt bevekelsegrunder. Att prata om sprängningar var lite väl häftigt, säger Anders Månsson.

Han fick flera positiva besked från andra partier. Moderaterna svävade dock på målet och hade inte bestämt sig när SD:s nej kom.

Publicerad 30 August 2019 14:12