Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Adobe Stock/Lokaltidningen

Försvunna Perstorpsbarnen: Kommunen utreder sig själv

Först nu har polisen gjort en anmälan och efterlysning

PERSTORP/HÄSSLEHOLM.

Händelsen med de fyra syskonen som skulle omplaceras men försvann tar nya vändningar. Först 16 augusti gjorde polisen en egen polisanmälan. Nu inleder även Perstorps kommun en extern granskning.

Det var den 10 juli som barnen avvek i samband med en familjehemsplacering till Hässleholms kommun. De asylsökande barnen saknar vårdnadshavare i Sverige. Barnen är fortfarande försvunna.

Perstorps kommun har nu bestämt sig för att låta göra en extern utredning av hur de hanterat fallet, uppger P4 Kristianstad. Bland annat ska intervjuer göras med ansvariga förvaltningschefer, politiker i socialnämnden och socialsekreterare.

"Uppdraget för utredningen är att klarlägga om det finns en uppenbar, konkret och påtaglig risk för ett eventuella. missförhållande avseende barnen, den ska även se på hur olika professioner som varit involverade i ärendet har hanterat barnens bästa..." skriver Perstorps kommun i ett mejl till radiokanalen.

Utredning kan leda till en eventuell lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg.

Trots barnens försvinnande var det först 16 augusti som polisen gjorde en polisanmälan och efterlysning. Syftet är att det ska finnas någon som letar efter barnen och att ärendet inte "försvinner".

– Det är en säkerhetsåtgärd så att barnen förblir efterlysta även om någon annan myndighet någon annanstans tar ett annat beslut om att avsluta ett ärende, säger Peter Martin, efterforskningsansvarig på Polisen i region Syd till P4 Kristianstad.

Det innebär dock inte några aktiva sökinsatser från Polisen.

Publicerad 26 August 2019 13:15