Paula Nirvén stöttar ungdomar som har det tufft. Hennes egen son dog efter att ha rökt den farliga drogen fentanyl.

Paula Nirvén stöttar ungdomar som har det tufft. Hennes egen son dog efter att ha rökt den farliga drogen fentanyl. Arkivfoto: Diana Larsson

Hon gör insamling till sonens dödsdag för att stötta vilsna ungdomar

"Det som någon tar för givet kan vara en dröm för någon annan"

ÖRKELLJUNGA.

Den 9 september är det åtta år sedan Paula Nirvéns son Alexzander dog efter att ha rökt fentanyl. Till sonens dödsdag gör hon en ny insamling för att stötta andra ungdomar som har det tufft.

Av
Felix Alnemark

Paula Nirvén startade Facebookgruppen "Glädjens dag för de vilsna själarna" efter sonens bortgång. Med hjälp av den samlar hon in pengar för att stötta ungdomar som har det svårt.

Min son sa ofta "jag vill inte att någon ska må som jag"

– Min son sa ofta "jag vill inte att någon ska må som jag". Om jag kan få någon att känna sig värdefull och unik så gör jag det, att hjälpa någon att vilja leva och få hopp. Man kan inte hjälp alla men små grejer betyder mycket för ungdomar, säger Paula Nirvén.

Paula Nirvén har gjort insamlingar under flera år, bland annat inför julen. Bland annat har personer som suttit på ungdomshem på självaste julafton fått julklappar.

– Jag samlar in till vilsna ungdomar. Min son var en vilsen ungdom. Man mår alltid lite bättre när man gör det, säger Paula Nirvén.

Den som vill kan nominera ungdomar som mår dåligt och skänka pengar. Den insamlingen avslutas den 9 september. Pengarna kan gå till upplevelser eller något de önskar sig som kläder eller att få gå ut och äta på restaurang. En kvinna fick pengar till en tatuering för att täcka över skärsåren i armen.

– Jag brukar sitta med min dotter och läsa historierna om ungdomarna och varför de mår dåligt och se vilka vi blir mest berörda över som man kan göra något för. Det som någon tar för givet kan vara en dröm för någon annan. Jag gjorde en insamling till en ungdom så att han kunde köpa kläder till sin student, säger Paula Nirvén.

Hur definierar du vilsna själar?

– Det kan vara en person som är mobbad, har det otroligt tuff i skolan eller kanske har fått en diagnos. Eller att man bara känner sig sviken. Det kan vara folk som hamnar snett som min son som provade saker man inte ska prova. Det finns så många ungdomar som känner sig värdelösa, som vill ta sitt liv som jag vill fånga upp. Det är mycket psykisk ohälsa bland unga.

Du har hållit på med det här några år. Har det blivit värre med psykisk ohälsa bland unga?

– O ja. Jag tror att det beror på indragningar inom psykiatrin och mer stress i skolan. Det ökar hela tiden. Det är skrämmande.

Publicerad 22 August 2019 11:43