Perstorps kommun är årets första cirkulära förelöpare.

Perstorps kommun är årets första cirkulära förelöpare. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Här är kommunen som är en cirkulär förelöpare

PERSTORP. Perstorps kommun är en av årets cirkulära förelöpare, detta enligt miljö- och återvinningsföretaget Ragn Sells. Kommunen uppmärksammas för att den som en av få kommuner prioriterar återanvänt material i sina upphandlingar.

Av
Mikael Öhrn

Nästa år är målet att 20 procent av EU:s energikonsumtion ska komma från förnybara källor. Ett område där Perstorps kommun alltså anses ligga i framkant.

– Vi i Perstorp har som krav i våra upphandlingar att material ska vara återvunnet. Till exempel pennor, papper och asfalt. Vi tycker det är viktigt med en cirkulär ekonomi, berättar Alexander Hovander, tf teknisk chef på tekniska kontoret, på kommunens hemsida.

– Att jobba med våra resurser är något vi måste ha fokus på. Och där ingår möjligheten att använda material om och om igen. Därför är det mycket intressant att se att Perstorp har det som krav när det gäller asfalten, säger hållbarhetschef Pär Larshans som även sitter med som fristående expert i regeringens delegation för cirkulär ekonomi, i samma publicering.

Förra året belönades Uppsala, Borlänge och Upplands-Bro för sitt arbete. Perstorp är första kommun att prisas i år.

Publicerad 19 August 2019 10:31