Huspriserna stiger i Klippan och Åstorp, medan de står still i Bjuv och minskar i Örkelljunga.

Huspriserna stiger i Klippan och Åstorp, medan de står still i Bjuv och minskar i Örkelljunga. Genrebild: Adobe Stock

Dyrare att köpa hus i Klippan och Åstorp

Men i Örkelljunga har villapriserna sjunkit

SÖDERÅSEN.

Villapriserna i Klippans kommun och Åstorps kommun har ökat, medan de har minskat i Örkelljunga kommun. I Bjuvs kommun ligger de kvar på samma nivå.

Av
Mikael Öhrn

Jämfört med föregående tremånadersperiod har villapriserna under perioden maj, juni och juli ökat med sju procent i Klippans kommun, samt med sex procent i Åstorps kommun. I Örkelljunga kommun gick däremot villapriserna ner med tre procent. Jämförelsevis ökade villapriserna i hela Skåne med fyra procent under samma period. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som nyhetsbyrån Newsworthy har analyserat.

I Bjuvs kommun låg villapriserna kvar på samma nivå som under föregående tremånadersperiod, samt i Perstorps kommun var försäljningarna inte tillräckligt många (om det gjorts färre än 25 försäljningar redovisas inga uppgifter om prisutveckling).

Noterbart är att det utöver prisökningen i Klippans kommun och Åstorps kommun även såldes fler villor under perioden. I Klippans kommun gjordes det 51 affärer med villor under maj, juni och juli, att jämföra med 35 affärer vid motsvarande tid föregående år. I Åstorps kommun är motsvarande siffror 49 sålda villor under maj, juni och juli, jämfört med 36 försäljningar under samma tre månader för ett år sen.

I hela Skåne stiger priserna för villor i 20 av länets 30 kommuner.

Genomsnittligt pris för en villa

Åstorps kommun – 1,8 miljoner

Bjuvs kommun – 1,6 miljoner

Klippans kommun – 1,4 miljoner

Perstorps kommun – 1,3 miljoner

Örkelljunga kommun – 1,0 miljoner

Hela Skåne – 3,2 miljoner

Publicerad 12 August 2019 10:33