Konstnären Tim Timmey har målat fasaden på Sågen i Klippan. Men politikerna lades sig i, i valet av motiv.

Konstnären Tim Timmey har målat fasaden på Sågen i Klippan. Men politikerna lades sig i, i valet av motiv. Foto: Lotta Venhagen/Tim Timmey

Politiker stoppade fasadmålarens blomma – för politisk

Hindrade konstnären från att måla maskros – försökte stoppa regnbågsfärger

KLIPPAN.

Höganäskonstnären Tim Nedrup håller precis på att färdigställa sin nya fasadmålning på föreningshuset Sågen i Klippan. Men han tvingades tänka om i valet av motiv då det fanns politiker som satte stopp för att han skulle få måla en maskros. Även en regnbåge utsattes för kritik men blev färdigställd ändå.

Av
Felix Alnemark

– Jag hade tänkt att en maskros skulle spreta över väggen. Men då fick jag problem för att politikerna tyckte det var orättvist att Miljöpartiet fick en symbol. Det är en växt som är politiskt laddad. Jag hade inte tänkt på det överhuvudtaget. Jag såg en maskros hemma och tänkte att bladen är rätt coola och att det vore roligt att måla blomman, säger Tim Nedrup.

Man tar det ändå ganska hårt

Att politikerna lades sig inte fick konsekvensen att blomman inte blev av. Men det var inte det enda som utsattes från politiska påtryckningar.

– Jag skulle göra ett abstrakt mönster i regnbågens färger och det försökte ett visst parti stoppa. Det blev lite gnäll att det var pride och det skulle vi inte ha att göra med. Men regnbågen blev okej. Jag hade inte tänkt att det skulle symbolisera något utan använder ofta regnbågens färger. Jag är utbildad konstnär och regnbågen följer färgskalan, säger Tim Nedrup.

Fasaden mot parkeringen på Sågen.

Fasaden mot parkeringen på Sågen. Foto: Tim Nedrup

Vad tänker du om att politiker lägger sig i och lyckas stoppa motiv?

– Det är skitjobbigt. Man tar det ändå ganska hårt, säger Tim Nedrup.

Ett av flera partier som var emot maskrosen är Sverigedemokraterna.

– Vi ville inte ha en maskros på grund av anknytningen till Miljöpartiet. Sågen är en politisk ofärgad verksamhet och det hade genast blivit färgat med en maskros. Jag tycker absolut inte att det ska vara en maskros, säger Åsa Edvardsson (SD).

Är det inte lite väl hårt att tycka att en blomma är politisk?

– Om vi vänder på det, vad hade du tyckt om en blåsippa? Vi var rätt överens med de styrande partierna om det här. Moderaterna tyckte så och Socialdemokraterna följde med, säger Åsa Edvardsson.

Vad tycker du om regnbågsmotivet?

– Jag ville inte ha regnbågens färger för det är ett statement. Jag har inget emot den "saken" men det ska var ofärgat. Men jag har absolut inget emot en kameleont.

Miljöpartiets ledamot i fullmäktige, Karoline Nexelius, reagerar när hon får höra att maskrosen stoppades.

– Jag kan tycka att det är låg tramsig nivå. Flera partier har blomsymboler. Maskrosen står ändå för något mer än bara Miljöpartiet.

Det är fasaden mot parkeringen som just nu färdigställs.

– I det här fallet ville Klippan att jag skulle använda mig av kungsfiskaren. Det är lite speciella väggar, storlek och format som man anpassar motivet efter väggen. Först hade jag tänkt att fågeln skulle sitta på en gren men det är roligare om det sitter en nalle på, säger Tim Nedrup.

Publicerad 10 August 2019 06:00