Biblioteket har tvingats sätta stopp för de obemannade meröppettiderna, detta sedan obehöriga tagit sig in och stört ordningen.

Biblioteket har tvingats sätta stopp för de obemannade meröppettiderna, detta sedan obehöriga tagit sig in och stört ordningen. Foto: Google Earth View

Stökigt när obehöriga tog sig in – bibliotek pausar meröppet

Ingen ännu identifierad

PERSTORP.

Obehöriga tog sig in på biblioteket under de obemannade meröppettiderna. Nu har personalen tvingats hålla stängt efter de ordinarie öppettiderna. "Även om det inte är farligt är det obehagligt så klart", säger bibliotekarien Mari Lööf.

Av
Mikael Öhrn

Sedan början av månaden är det de ordinarie öppettiderna – vardagar 10-17 – som gäller på biblioteket igen. De obemannade meröppettider man har har haft på kvällarna och helgerna gäller för tillfället inte längre. Detta sedan obehöriga personer tagit sig in på biblioteket kvällstid och skapat oordning.

– Det är troligtvis någon som har släppt in obehöriga som inte har rätt att vara här inne, det blev lite stökigt, säger Mari Lööf, bibliotekarie på Perstorps bibliotek.

Enligt uppgift rör det sig om ungdomar.

– De som kom in är personer under 18 år som har trängt sig in och stökat, säger Mari Lööf.

På grund av att besökares säkerhet inte kan garanteras, tvingades man stänga ner biblioteket kvälls- och helgtid.

– Även om det inte är farligt, är det obehagligt så klart. Om det till exempel kommer in äldre personer ska de inte känna obehag när de kommer hit ensamma på kvällen, säger Mari Lööf.

Alla som har tillgång till obemannat meröppet på biblioteket måste skriva under ett avtal och registrera sig. I loggen går det att se vilka som var inne på biblioteket under det aktuella tillfället. Det finns möjlighet att stänga av folk om man har brutit mot avtalet.

– Men eftersom vi inte vet exakt vem som har släppt in dem kan vi inte stänga av någon, säger Mari Lööf.

Tills vidare är det därför inte möjligt att nyttja bilioteket efter ordinarie öppettider.

– Det är tråkigt så klart, men vi har inte så många andra medel att ta till. Sen har det fungerat i övrigt att ha det obemannat, så det hoppas vi ska fungera igen, att det här var en engångsföreteelse, säger Mari Lööf.

Publicerad 08 August 2019 11:35