Avloppsvattnet från restaurangen och Naturrum i nationalparken har vi tillfällen läckt ut.

Avloppsvattnet från restaurangen och Naturrum i nationalparken har vi tillfällen läckt ut. Foto: Adobe Stock

Problem med avloppen i nationalparken

Avloppsvatten ska ha varit nära att rinna ut i Skärån

LJUNGBYHED.

Orenat avloppsvatten riskerar rinna ut i Skärån. Detta på grund av återkommande problem med avloppen i Söderåsens nationalpark.

Vid månadsskiftet svämmade delar av nationalparkens parkering över med avloppsvatten. Något som förvisso är åtgärdat nu, samtidigt var det inte första gången som avloppsvatten läckte ut på området. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

– Liknande händelser har skett ungefär en gång om året sedan ungefär tre år. Egentligen ville vi redan då göra om hela reningsanläggningen eftersom vi med alla besökare hela tiden ligger på gränsen av vad den klarar av, säger nationalparkens chef Jesper Witzell till tidningen.

Enligt uppgifter till HD har det förorenade vattnet vid tillfällen varit nära att rinna ut i Skärån, men enligt Jesper Witzell finns det idag ett tillräckligt skydd mot detta.

– Man kan förstås inte släppa ut orenat vatten i vattendrag. De måste skyddas av en fungerande anläggning, säger han.

Söderåsens miljöförbund är medvetna om nationalparkens avloppsproblem.

– I år har det blivit sämre, men tidigare handlade det om enstaka incidenter. Vi skulle ha ställt större krav från början om vi inte känt till planerna att ansluta till kommunens VA-system under början av 2020, säger Alexander Lindskog, handläggare på miljöförbundet, i samma artikel.

– Nu har man satt in bajamajor på Skäralid istället. Med tanke på att det bara är en liten bit kvar på turistsäsongen så bedömer vi det som en tillräcklig åtgärd, fortsätter han.

Publicerad 05 August 2019 15:16