Ola Andreasson med sonen Sten, Christoffer Lundblad och Bo Rosengren engagerar sig för Bio Grand i Ljungbyhed.

Ola Andreasson med sonen Sten, Christoffer Lundblad och Bo Rosengren engagerar sig för Bio Grand i Ljungbyhed. Foto: Martin Wingren

Engagemang för ortens bio – ordnar utvändig renovering

Fler planer finns för biografen i Ljungbyhed

LJUNGBYHED.

Ideella krafter ser till att hålla ridån uppe för Bio Grand i Ljungbyhed. Nu engagerar sig även ortens företagare för att ge bion en utvändig ansiktslyftning.

Av
Martin Wingren

–Vi är stolta över att vi har en biograf, den enda i kommunen. Den är en magnet till Ljungbyhed. Vi ville uppmuntra de som engagerar sig i bion och som lägger ned sina egna besparinar på den, säger Bo Rosengren som är ordförande i Ljungbyheds köpmanna- och företagarförening som tog initiativ till att stötta biografen, en satsning som flera företag, föreningen Ljungbyheds framtid och även privatpersoner anslutit till.

Det är baldakinen ovanför entrén till bion som sätts i ordning och målas röd, även bokstäverna får en uppfräschning så att Bio grand blir ännu tydligare på Storgatan utåt mot besökarna.

– Det blir ett fint lyft för bion och det gör att vi känner oss upskattade, säger Christoffer Lundblad som är en av de ideella krafterna bakom bion.

Tidigare i år gjordes invändiga investeringar på bion, då duken byttes ut och ett nytt ljudsystem installerades. Fler investeringar är på gång men det rör sig om stora kostnader upp emot en miljon kronor och det är därför osäkert när det kan låta sig göras.

Bio Grand på Storgatan i Ljungbyhed får en utvändig ansiktslyftning.

Bio Grand på Storgatan i Ljungbyhed får en utvändig ansiktslyftning. Foto: Martin Wingren

– Vi behöver lägga nytt golv och köpa nya stolar till salongen. Det är coolt med stolar som är från 1943 men de är nedsuttna, säger Ole Andreasson som är engagerad i bion.

– I dag har vi 300 platser men vi kommer nog bara att sätta in runt 180 stolar, då blir det bättre avstånd och vi kanske även tar bort de främsta raderna för att göra scenen större, för att kunna ha andra arrangemang här, säger Christoffer Lundblad.

Den yttre renoveringen är tänkt att vara klar lagom till premiären av Lejonkungen, den 17 juli. Sedan digitaliseringen har biografen möjlighet att konkurrera med de större.

– Våra förutsättningar har förbättrats i och med digitaliseringen 2013, då kan även mindre biografer konkurrera i och med att vi kan få filmerna samtidigt. Innan det skickades analoga kopior runt, säger Bengt-Arne Bodén som är biograf-föreståndare.

Han är glad för engagemanget som visas för bion.

– Det är jäteroligt och det värmer verkligen att de tar initiativet och gör en sådan sak. Bion är en trevlig träffpunkt, säger Bengt-Arne Bodén.

Fotnot. Denna artikel har tidigare publicerats i Lokaltidningen.

Bo Rosengren, Christoffer Lundblad och Ola Andreasson med sonen Sten engagerar sig för Bio Grand i Ljungbyhed.

Bo Rosengren, Christoffer Lundblad och Ola Andreasson med sonen Sten engagerar sig för Bio Grand i Ljungbyhed. Foto: Martin Wingren

Mycket av originalinteriören från 40-talet är kvar.

Mycket av originalinteriören från 40-talet är kvar. Foto: Martin Wingren

Publicerad 07 July 2019 00:00