En person stod åtalad för grov rattonykterhet, men friades av tingsrätten. Den tog hänsyn till vederbörandes sjukdomsbild.

En person stod åtalad för grov rattonykterhet, men friades av tingsrätten. Den tog hänsyn till vederbörandes sjukdomsbild. Genrebild: Mostphotos

Rattonykter körde i diket – frias av tingsrätten

KLIPPAN.

En person hemmahörande i Klippans kommun stod åtalad för grovt rattfylleri sedan vederbörande hade kört av vägen och visat sig ha en promillehalt på 1,21. Men nu friar tingsrätten personen. Den tar hänsyn till att han eller hon lider av en pannlobssjukdom.

Av
Mikael Öhrn

Det var förra våren som personen hade kört av vägen och ner i diket i en annan kommun. Blodprovet efter färden visade på en alkoholkoncentration på 1,21 promille i blodet. Enligt personens vittnesmål ska alkoholintaget ha gjorts kvällen innan och inte på den dagen som vederbörande körde i diket. Personen har även upgett att en läkare ska ha förklarat att en människa med "trött lever" förbränner alkohol i långsammare takt, vilket i så fall skulle förklara den höga alkoholhalten i blodet den aktuella dagen. Personen ska vidare ha vittnat att bilen ska ha rullat av vägen sedan han eller hon försökt ställa in ett visst radioprogram och vägen svängt.

Enligt ett läkarintyg lider personen av en pannlobssjukdom, vilken gör att vederbörande bland annat har svårare att "överblicka konsekvenserna av sina handlingar", men också får ett "ohämmat och emotionellt avtrubbat beteende". Enligt detsamma ska personen ha uppvisat symptom på detta sedan fyra år tillbaka.

Tingsrätten gör därför bedömningen att det inte är "ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade begått gärningen". Rätten var emellertid inte enig då en av nämndemännen var av åsikten att oavsett personen har ett "ohämmat beteende i förhållande till alkohol" eller "eventuellt har försämrad omdömesförmåga" fråntar det inte henne eller honom ansvaret för grovt rattfylleri.

Publicerad 12 June 2019 08:32